Середа, 24 Квітня, 2024
ГоловнаПільгиЗа депозит позбавили субсидії: як платити за комуналку?

За депозит позбавили субсидії: як платити за комуналку?

Этот материал также доступен на русском языке
Житлова субсидія не призначається, якщо будь-хто зі складу домогосподарства на перше число місяця, з якого призначається субсидія, має на депозитному банківському рахунку кошти у загальній сумі понад 100 тисяч гривень.

«На моєму банківському рахунку було розміщено вклад у розмірі понад 100 тисяч гривень. У вересні цього року я розірвала депозитний договір і гроші, відповідно, забрала. У зв’язку з цим у мене постало питання: чи мають після цього право працівники управління соціального захисту не давати мені субсидію в зимовий період аж до 1 травня 2022 року? Чи це правомірно і що про це говорить закон?

Бойко З. М., м. Мирноград, Донецька обл.»

Провели верифікацію

У доданій вами до листа копії відповіді за підписом начальника Управління соціального захисту населення Мирноградської міськради сказано, що вам автоматично не призначили субсидію з 1 травня 2021 року у зв’язку з тим, що хтось зі складу домогосподарства має на банківському рахунку (рахунках) депозит у сумі, що перевищує 100 тисяч гривень. Так, справді, у Законі України «Про верифікацію та моніторинг державних виплат» №324-IX від 3 грудня 2019 року сказано таке: за рекомендаціями Мінфіну органи, які здійснюють державні виплати, приймають рішення про припинення нарахування допомоги при виявленні невідповідностей, що впливають на отримання права на субсидію.

На практиці це означає, що після завершення минулого опалювального сезону було проведено перевірку соціального та фінансово-майнового стану членів вашого домогосподарства. В результаті було отримано дані про наявність у вас депозиту, що і стало причиною відмови у призначенні субсидії на наступний період.

Виявили перевищення ліміту…

Це свого роду «ноу-хау» від Кабміну. Адже ще до травня поточного року розміщення на банківському рахунку депозитного вкладу не впливало на призначення допомоги на оплату житлово-комунальних послуг. А зараз впливає. Навіщо це зроблено? В уряді пояснюють прийняття таких новацій життєво важливою потребою, спрямованою на посилення контролю за ефективним використанням бюджетних коштів.

У квітні поточного року Кабмін ухвалив Постанову №420*, згідно з якою спочатку залишив без субсидування осіб, які мають депозит у сумі, що перевищує

25-разовий розмір прожиткового мінімуму для працездатних громадян на 1 січня поточного року (56750 гривень). А потім уже травневою Постановою «Деякі питання призначення житлових субсидій» №505 зробив людям невелику «поблажку», збільшивши ліміт до 100 тисяч гривень.

Дослівно у підпункті 9 пункту 14 Положення про порядок призначення житлових субсидій** сказано, що житлова субсидія не призначається (зокрема на наступний період), якщо будь-хто зі складу домогосподарства або член сім’ї особи зі складу домогосподарства на перше число місяця, з якого призначається субсидія, має на депозитному банківському рахунку (рахунках) кошти у загальній сумі понад 100 тисяч гривень або облігації внутрішньої державної позики на загальну суму понад 100 тисяч гривень, про що зазначається у декларації.

…і позбавили субсидії

Ця норма набрала чинності з 1 травня 2021 року. Тому саме з цього дня вам і не призначили субсидії. Тим часом із вашого листа випливає, що депозитний договір було розірвано на початку вересня. Отже, вам можуть призначити субсидію на поточний опалювальний період. Адже у Положенні про порядок призначення житлових субсидій нічого не йдеться про те, що після закриття депозиту ще якийсь час не можна претендувати на отримання допомоги від держави. З чого випливає, що ви здобули право звернутися по призначення субсидії ще у жовтні. І відтоді вам повинні були відновити компенсаційні виплати за умови, що ваші доходи не можуть покрити витрати на оплату комунальних послуг.

Також хочемо нагадати, що ви маєте право оскаржити рішення місцевого управління соціального захисту населення в суді, звернувшись до Департаменту соціального захисту населення Донецької облдержадміністрації або до суду.

* «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України» від 14 квітня 2021 року

** «Про спрощення порядку надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання зрідженого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива» №848 від 21 жовтня 1995 року (у редакції від 15.11.2021 р.)

Сергій Задорожний

Читайте також:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні