Четвер, 18 Квітня, 2024
ГоловнаРізнеНовий рік: як встановити живу ялинку і доглядати за нею?

Новий рік: як встановити живу ялинку і доглядати за нею?

Этот материал также доступен на русском языке
Складно уявити Новий рік і Різдво без живої ялинки, її святкового зовнішнього вигляду і аромату. Щоб хвоя не обсипалася завчасно, за ялиною потрібно доглядати.

Давайте подивимося, яких заходів слід вжити, щоб ялинка витримала всі свята.

Коли ставити ялинку?

 

Все залежить від ваших індивідуальних уподобань. Деякі люди ставлять ялинку за Фен-Шуй в день зимового сонцестояння – 22 грудня. Інші встановлюють різдвяну ялинку перед католицьким Різдвом, 24 грудня.

В середньому дерево залишається свіжим близько 2 тижнів. Для того щоб ялинка або сосна простояла до 7 січня, можна встановити за тиждень до Нового року. Якщо ви не плануєте ставити дерево в день купівлі, то обмотайте зрізаний стовбур вологим рушником і залиште в прохолодному місці. Критий балкон або лоджія – чудове місце для зберігання ялинки.

Що робити перед встановленням ялинки?

 

Перед встановленням ретельно струсіть дерево. Це позбавить від мертвих голок. Тільки не трусіть ялинку в квартирі, адже по кімнаті будуть летіти краплі води і голки. Робіть це на балконі, на сходовій клітці (не забудьте підмести підлогу) або на вулиці.

Перед тим як внести дерево в квартиру, зріжте близько 2 см від основи стовбура. Дерево зможе отримати воду через свіжий зріз і буде стояти довше. Якщо ви плануєте поставити ялинку у звичайну хрестовину, без посудини для води, то основу краще знову обмотати вологою ганчіркою і щодня стежити за тим, щоб вона не пересихала.

Як встановити ялинку, якщо немає підставки?

Металеві та пластикові хрестики для ялинок коштують від 150 гривень, а живі збірні ялинки продаються вже разом із кріпленням. Якщо ви не хочете переплачувати, на те є кілька способів встановлення ялинки:

Відро піску. Це найпростіший і надійний спосіб. Ялинка не випаде з відра, не перевернеться. Пісок можна поливати водою – це допоможе ялинці або сосні
Відро землі або глини. Стовбур ялинки не мусить торкатися самого дна
Відро і пластикові пляшки з водою. Встановіть у відро кілька 1,5-літрових пляшок, а посередині них зафіксуйте ялинку. Якщо стовбур дерева надто товстий, то можна трохи злити воду з пляшок.

Що потрібно зробити, щоб жива ялинка довше стояла?

Поливайте ялинку. За перший тиждень двометрове дерево може пропустити через себе близько 2 літрів води. Звичайна вода – це все, що потрібно вашому дереву. Змочіть тканину, якою ви обмотали зріз ялинки, або додайте в посудину воду.

Фахівці лісового господарства рекомендують встановити ялинку у відро вологого піску. При такому догляді дерево почувається набагато комфортніше. Якщо такої можливості немає, то в жодному разі не ставте ялинку біля батареї. Сухе повітря сприяє швидкій втраті хвої. Обприскуйте дерево щодня теплою водою з пульверизатора.

Андрій Горін

Фото: CNET

Читайте також:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні