Субота, 20 Квітня, 2024
ГоловнаДомашня енциклопедіяЩо приготувати в Різдвяний піст?

Що приготувати в Різдвяний піст?

Этот материал также доступен на русском языке
Під час Різдвяного посту потрібно пам'ятати, що його метою є не тільки обмеження в їжі. Як вважав Іоанн Златоуст: «істинний піст - це відчудження від зла, приборкання язика, ухилення від гніву, припинення наклепів, брехні і клятвопорушення».

Тому люди з шлунковими проблемами, діабетом, онкологічними хворобами і ті, хто одужує від хвороби, можуть не дотримуватися дієти, але повинні пам’ятати про очищення душі, позбавлення від пороків і шкідливих звичок.

Ми пропонуємо вам кілька рецептів страв без м’яса, які допоможуть урізноманітнити ваше меню і не потребуватимуть багато часу на приготування.

Пісний грибний салат

Картопля – 3-4 штуки, гриби – 600 грамів, мариновані огірки – 4 штуки, часник – 1 зубчик, зелена цибуля – 1 пучок, сіль.

Для заправки: гірчиця в зернах – 1 столова ложка, лимонний сік – 1 столова ложка, оливкова олія – 4 столові ложки, перець, дрібка солодкої паприки.

 

Варити картоплю в мундирі або запікати в духовці у фользі, очистити і нарізати середніми шматочками. У сковороду налити олію, покласти очищений і подрібнений зубчик часнику. Коли він почне смажитися, приберіть його і додайте гриби, нарізані середніми шматочками, і обсмажте їх на сильному вогні протягом кількох хвилин. Приправте сіллю та перцем. Огірки розріжте навпіл поздовжньо і наріжте тонкими скибочками. Дрібно наріжте зелену цибулю. Змішайте теплі гриби, зелену цибулю, картоплю і огірки.

Для заправки змішайте гірчицю з лимонним соком, приправте сіллю, перцем, паприкою і влийте олію. Добре збийте суміш вилкою, заправте салат і дайте йому настоятися 10 хвилин.

Соте з рису

Рис (бажано коричневий) – 150 грамів, цибуля – 1 шт., морква – 1 шт., зелений горох (можна заморожений або консервований) – 100 грамів, солодкий червоний перець – 1 шт., соєвий соус – 1 столова ложка, часник – 1 зубчик, олія, сіль, перець.

Соте з рису

 

Цибулю наріжте півкільцями, натріть моркву і все обсмажте. Додайте нарізаний перець і зелений горох. Приправте сіллю, перцем, часником і продовжуйте смажити овочі ще 2-3 хвилини. Влийте соєвий соус, перемішайте і вимкніть вогонь. Відваріть рис до готовності, покладіть на сковороду з овочами і добре перемішайте.

Капустяні булочки

Листя зеленої капусти – 200 грамів, оливкова олія – 2 столові ложки, часник – 1 зубчик, сухі дріжджі – 3,5 грама, борошно – 1,5 склянки, сіль.

 

Виріжте з листя капусти жорсткі і великі прожилки, а саме листя наріжте тонкими короткими смужками. На сковорідку налийте олію, покладіть очищений цілий зубчик часнику, капусту і обсмажуйте 7-10 хвилин.

Розведіть дріжджі в 2/3 склянки теплої води, змішайте борошно з сіллю і замісіть тісто. Добре вимісіть його, потім додайте капусту і трохи вимісіть ще. Викладіть тісто в миску, накрийте рушником і поставте в тепле місце на півтори години.

Посипте дошку кукурудзяним борошном або манною крупою і розкотіть із тіста ковбаску діаметром три сантиметри. Розріжте її на шматки по 2-3 сантиметри, викладіть на деко, накрите пергаментом, і дайте тісту постояти в теплому місці ще півгодини. Запікайте булочки в розігрітій до 220 градусів духовці протягом 20-30 хвилин.

Раніше ми розповідали, як приготувати домашній майонез за 5 хвилин.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні