П’ятниця, 29 Березня, 2024
ГоловнаДачаСадівники з Тернопільської області зібрали щедрий урожай яблук

Садівники з Тернопільської області зібрали щедрий урожай яблук

Этот материал также доступен на русском языке
Одні садівники перетворюють свій сад на справжній екзотичний оазис, висаджуючи актинідію, інжир, гранат, а інші культивують те, що росте на нашій землі роками, до чого ми звикли змалечку, чим ласували ще наші пращури.

Звісно, селекція не стоїть на місці і зараз виведено безліч сучасних і перспективних сортів, які своїм смаком здивують навіть найвибагливіших гурманів. Культивує у своєму саду традиційні культури Галина Олександрівна Якубовська з м. Борщів Тернопільської області. Найчисельнішими серед фруктових дерев є яблуні. Цьогоріч, не дивлячись на примхи погоди, врожай вони дали щедрий.

Найврожайніші сорти яблук

В колекції садівниці такі сорти, як: Лігол, Чемпіон, Айдаред, Голден Делішес, Джонаголд Декоста, Флоріна, Мутсу, Джонапринц.

Вирощуванням яблунь Галина Якубовська займається вже вісім років, за цей час встигла опанувати садівничу науку. Так, після збору врожаю і листопаду (коли обпаде листя) обов’язково проводить обприскування саду карбамідом(сечовина) і залізним купоросом. Сечовина допомагає боротися зі спорами парші яблуні і груші, які зимують в опалому листі. Обприскування проводять 5-7-відсотковим розчином (500-700 г карбаміду на 10 л води).

 

Що стосується підживлення, то його садівниця радить проводити напровесні, а при бажанні можна ще й внести добрива влітку. Використовує біодобрива, вони дають гарний ефект.

Обрізку яблунь родина Якубовських проводить у другій половині лютого.

Коли краще саджати плодові дерева?

А найкращим часом для садіння господиня вважає осінь, а точніше – кінець жовтня – початок листопада. Саджанці приживаются усі без виключення, тоді як за весняного садіння окремі рослини можуть загинути. А все тому, що останніми роками «літо» з досить високими температурами починається вже навесні і стосується це не лише півдня, а й заходу. Звісно, якщо є можливість рясно поливати саджанці, доки вони приймуться, то спека не страшна, а якщо сад росте далеко від дому чи на дачі, то краще віддати перевагу осінньому садінню.

 

Зібраний урожай Галина Олександрівна зберігає в утепленому гаражі при температурі +5 градусів, зверху ящики з яблуками накривають ще й агроволокном.

Найулюбленіші сорти Галини Якубовської – Чемпіон і Джонаголд Декоста.

Джонаголд Декоста – зимовий сорт, який може зберігатися 5-6 місяців. Яблука солодкі з соковитою м’якоттю. Дерева вступають у плодоношення вже на третій рік. Цей сорт підходить і для домашнього саду, і для промислових плантацій.

Чемпіон – ранньозимовий сорт. Солодкі і ароматні яблука не залишають нікого байдужим, тому цей сорт завжди користується популярністю. Найсмачніший він у свіжому вигляді, проте підходить ді для приготування варення, соків.

Цим двом сортам необхідні запилювачі. До речі, для Джонаголд Декости підійде Чемпіон, а Чемпіону потрібні до пари Айдаред, Гала, Пінова або Спартан.

Рецепт сімейного яблучного пирога

У родині пані Галини усі полюбляють ласувати свіжими яблуками, проте не відмовляються і від ароматної випічки, особливо до вподоби яблучний пиріг.

 

Для його приготування господиня збиває 2 яйця з 1 склянкою цукру, потім додає 80 г маргарину або олії, перемішує. Наливає 2 столові ложки молока, додає 4 чайні ложки крохмалю і 2,5 столові ложки розпушувача для тіста, насипає 1,5 склянки муки і перемішує усю масу. Виливає тісто у деко, а зверху викладає 4-6 яблук, очищених від шкірки і порізаних на дольки. Випікає при 180 градусах протягом 30 хвилин. Зверху готовий пиріг посипає цукровою пудрою і корицею. І все – смаколик з домашніх яблук готовий!

Цьогоріч яблуневий сад дав щедрий урожай і збирали його всією родиною.

Оксана Корольова

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні