П’ятниця, 29 Березня, 2024
ГоловнаРізнеЧи може банк пробачити борг або списати кредит?

Чи може банк пробачити борг або списати кредит?

Этот материал также доступен на русском языке
Це може бути дивним, але банки пробачають борги деяким своїм клієнтам. Щоправда, для цього мають бути певні обставини.

Давайте розберемося, у яких випадках банки можуть анулювати та списувати борги.

Який сенс банкам списувати кредити? Хіба це може бути вигідним?

Іноді це справді вигідно. Кредити, які висять «мертвим вантажем», називаються непрацюючими кредитами (NPL). Вони не приносять банку користі, а лише погіршують звітність та репутацію. Такі борги банки регулярно списують. Це дозволяє підвищити довіру інвесторів та залучити більше капіталу.

В Україні є величезна кількість непрацюючих кредитів. На початку року їх було близько 41%, але до осені банкам вдалося скоротити обсяг таких кредитів до 33%. Якщо перевести в гроші, це 374 млрд гривень. Для порівняння, оборонний бюджет України у 2022 році становить 319 млрд. гривень.

Згідно з дослідженням Міжнародного валютного фонду, збільшення непрацюючих кредитів призводить до падіння ВВП. Але якщо такі кредити скоротити, то звільняються гроші, що йдуть на розвиток економіки. Тому позбавлятися непрацюючих кредитів – це цілком природно, в цьому немає нічого дивного.

Кому банк може пробачити борг?

Банки не списують борги всім поспіль. Спочатку вони повинні переконатися, що людина не має грошей, нерухомості або майна, яке можна стягнути через суд. Термін позовної давності за кредитом становить 3 роки.

Багато які боржники вважають, що звіт часу починається з моменту укладання договору, але це не так. Термін позовної давності починають рахувати, коли виникають проблеми з погашенням кредиту.

Может ли банк простить долг или списать кредит?

Якщо банк протягом трьох років не подав до суду, судові розгляди боржнику вже не загрожують. Найімовірніше, безнадійний кредит спишуть із балансу банку. Міністерство фінансів регулярно звітує про списання, незважаючи на те, що банки активно подають до суду на боржників. Станом на 1 липня 2021 року в судах було понад 48 тисяч позовів від державних банків на суму 39 млрд гривень.

Які ще є способи, щоб банк списав кредит?

Можна укласти з банком додаткову угоду про списання кредиту. Звучить фантастично, але така практика є. Щоправда, боржнику доведеться заплатити податок на прибуток 18% і 1,5% військовий збір. Коли немає перспектив у суді, то банку простіше списати кредит, аніж витрачати час на юристів та платити їм гонорари.

Списання кредиту за договором – це скоріше крайній захід для банку. Спершу боржнику запропонують кредитні канікули або реструктуризацію боргу. Але якщо грошей немає і не передбачається, можна повторно звернутися до банку із проханням анулювати кредит.

Андрій Горін

Фото: Рexels, Freepik

Читайте також:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні