П’ятниця, 29 Березня, 2024
ГоловнаРізнеЯкі сюрпризи нам готує зима?

Які сюрпризи нам готує зима?

Этот материал также доступен на русском языке
Ось і зима на порозі. Хтось сподівається, що в грудні буде ще тепло, а хтось нетерпляче чекає морозу та снігу.

За словами завідувачки відділу кліматичних досліджень та довгострокового прогнозу погоди українського Гідрометцентру Вазіри Мартазинової, майбутня зима буде нестійкою, проте м’якшою, ніж у попередні роки. Окрім того, погода залежатиме від кліматичних особливостей регіонів.

ГРУДЕНЬ: тепло та сльота

З початком зими протягом перших двох декад грудня вночі очікується мороз, а от удень температура в більшості регіонів підніматиметься до позитивних значень. І лише 19 грудня в Україну прийде серйозне похолодання, щоправда, протримається недовго.

У третій декаді місяця потеплішає, пройдуть невеликі опади у вигляді дощу та мокрого снігу. Вдень стовпчик термометра повзтиме вгору, а в нічний час можливі невеликі морози. Що стосується новорічних свят, то, на думку фахівців, цей період буде морозним, а от снігового покриву новорічної ночі, скоріш за все, не буде.

Прогноз народного синоптика Володимира Деркача практично збігається з науковими даними. Володимир Деркач вважає, що груднева погода буде нестійкою, але без сильних холодів: дощі змінюватимуть сніг, а морозні дні чергуватимуть з теплими. Така ситуація збережеться аж до Нового року, і лише під кінець року можливі незначні заморозки та сніжок.

СІЧЕНЬ: сніг та хрещенські морози

За даними українських синоптиків, у перші дні січня очікується похолодання до мінус 15 градусів. Можливий невеликий сніг, але протримаються сніг і мороз дуже недовго. Загалом перша половина січня не надто відрізнятиметься від грудневої: середні денні температури очікуються в межах плюс 3-4 градусів. Окрім того, у цей період не очікується опадів, хіба що на старий Новий рік може випасти сніг. Наприкінці другої декади тепла погода, як і належить, поступиться місцем хрещенським морозам. Зазвичай такі морози завжди сильніші за різдвяні і тривають близько 10 днів.

За прогнозами народних синоптиків, після похолодання настане відлига, проте вона буде нетривалою. Невдовзі морози повернуться, але вони будуть не надто суворими, і лише в деяких областях країни стовпчик термометра опуститься нижче мінус 20 градусів.

ЛЮТИЙ: примхливий та нестійкий

Як вважають працівники українського Гідрометцентру, останній місяць зими буде досить холодним, проте теплішим за попередній. Лютий принесе з собою опади, а температура поперемінно то підніматиметься до плюсових значень, то опускатиметься нижче нуля. Погода останнього місяця зими справедливо вважається непередбачуваною та дуже мінливою. Перша декада лютого принесе з собою потепління та сльоту. У другій декаді очікується сніг та відчутне зниження температури. І хоча особливо суворих морозів не передбачається, високою є ймовірність ожеледиці. Також у другій половині лютого нас можуть чекати снігопади. При цьому погода буде безвітряною, з комфортною температурою.

Прогнози народних синоптиків на лютий не такі оптимістичні. Народні синоптики вважають, що у другій половині лютого нас чекають суворі морози та снігові замети.

 Посміхніться 

Прикро виходить: весна, літо, осінь – раз на рік, а зима – два рази, один раз на початку року, другий раз наприкінці.

Читайте також:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні