Четвер, 28 Березня, 2024
ГоловнаКомуналкаБіометан замість природного газу: у чому відмінність і коли чекати?

Біометан замість природного газу: у чому відмінність і коли чекати?

Этот материал также доступен на русском языке
Президент Володимир Зеленський 9 листопада підписав законопроект, який дорівнює біометан до природного газу. На думку експертів, це великий крок до здобуття енергетичної незалежності.

Давайте розберемося, чим біометан відрізняється від звичайного газу, і коли Україна зможе перейти на цей новий вид палива.

Що таке біометан?

Біометан — це те, що за своїми фізико-хімічними характеристиками відповідає тим самим вимогам, що й природний газ, йдеться у законопроекті. Його можна подавати в загальну газотранспортну мережу або використовувати як паливо для двигунів. Природний газ, яким ми звикли користуватися, – це корисна копалина, його видобувають із свердловин, а біогаз отримують штучним шляхом з різних органічних відходів: соломи, гною, тирси, побутового та промислового сміття, стічних вод каналізації.

Як можна отримати біогаз зі сміття?

Для цього потрібна спеціальна біогазова станція. Сировину поміщають у герметичний простір без доступу кисню та підігрівають. За кілька тижнів бактерії переробляють органіку та виділяють біогаз, який збирається під куполом.

Сколько стоит биометан? Біогаз складається з різних газів, тому його очищають від домішок та вуглекислого газу. В результаті очищення та збагачення (це називається upgrading) з біогазу отримують біометан, який нічим не відрізняється від звичного метану, здобутого зі свердловини. Згнила органіка перетворюється на добрива, тому виробництво біогазу вважається безвідходним.

Чи є в Україні біогазові станції?

Нині в Україні працюють понад п’ятдесят біогазових станцій. Експерти Біоенергетичної Асоціації України (UABIO) оцінюють потенціал виробництва біометану в 7,8 млрд кубометрів на рік. Це досить велика цифра, бо обсяги природного газу, який видобуває Україна, становлять 20 млрд. кубометрів на рік. Як правило, біогаз використовують прямо на місці виробництва. Поруч ставлять газову електростанцію, яка виробляє електроенергію та тепло. Так роблять у багатьох європейських країнах. В Україні біогазові станції переважно використовують великі агрохолдинги. Вони переробляють відходи та отримують електроенергію. Але після ухвалення законопроекту очищений біометан можна запускати у загальну газову магістраль. Це означає, що власники біогазових станцій зможуть продавати біометан практично у будь-яку точку України та Європи.

Как можно получить биогаз из мусора?

Скільки коштує біометан?

На тлі високих європейських цін на природний газ вартість біометану цілком конкурентна. За словами голови правління Біоенергетичної Асоціації Георгія Гелетухи, біометан у середньому коштує 500-700 доларів за тисячу кубометрів. Для звичайних споживачів це поки що надто дорого, але багатьом промисловим підприємствам буде вигідно брати за такою ціною. Аграрії будуть зацікавлені у розвитку виробництва біометану: вони зможуть не лише заробити, а й отримають органічні добрива. Крім того, збільшення обсягів газу дозволить бути незалежними від імпорту та від газового шантажу з боку Росії.

Коли біометан надійде до загальної газової мережі?

Український газовий оператор готовий закачувати біометан у газотранспортну магістраль уже 2022 року. Виробники біометану зможуть підключитися до мережі практично на всій території України. Один із виробників навіть подав попередню заявку на підключення.

Андрій Горін

Фото: tsoua.com, bioenergy-news.com, erandoavocats.com

Читайте також:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні