Четвер, 28 Березня, 2024
ГоловнаПенсійна справаРобота за сумісництвом: чи можна збільшити пенсію?

Робота за сумісництвом: чи можна збільшити пенсію?

Этот материал также доступен на русском языке
Багато які наші читачі мали можливість поєднувати роботу на двох підприємствах або на різних посадах. Як це відбивається на розмірі пенсії? І чи є якісь переваги у таких випадках?

Враховується заробітна плата за усі періоди роботи

Розмір пенсії зазвичай залежить від двох основних параметрів: кількості стажу та розміру зарплати. Відразу скажемо, що робота за сумісництвом на загальному стажі ніяк не позначається. У такому разі стаж обчислюється в одинарному розмірі. А ось зарплата на різних роботах під час розрахунку пенсії враховується.

…робота за сумісництвом на загальному стажі ніяк не позначається…

…при призначенні пенсії враховується заробітна плата за всі періоди роботи, починаючи з 1 липня 2000 року до моменту призначення пенсії…

Тут важливо нагадати, що при призначенні пенсії враховується заробітна плата за усі періоди роботи, починаючи з 1 липня 2000 року до моменту призначення пенсії. Усі дані про офіційну зарплату людини, з якої сплачувалися страхові внески, міститься в системі персоніфікованого обліку, тобто потрапляє до Пенсійного фонду автоматично.

Якщо людина офіційно працювала за сумісництвом і це теж підтверджується даними персоніфікації, то при призначенні пенсії дані про зарплату за відповідні періоди складаються, що зрештою позитивно впливає на індивідуальний коефіцієнт зарплати.

Довідка, ще довідка…

За бажанням, претендент на пенсію може додатково надати до Пенсійного фонду довідку про зарплату за будь-які 5 років поспіль до 1 липня 2000 року. Така ж довідка береться до уваги тим, хто, наприклад, пішов на пенсію до 2000 року за законодавством, що діяло раніше, або якщо у людини менше 5 років стажу після зазначеної дати. Якщо робота за сумісництвом була також до 2000 року, тоді можна надати дві довідки з різних місць роботи, щоб при призначенні пенсії враховувався підвищений заробіток, тобто з двох місць роботи одночасно. При цьому важливо знати, що така заробітна плата обмежується коефіцієнтом 5,6. Тобто, загальна сума щомісячної зарплати не може перевищувати 5,6 середньої зарплати по країні за відповідний період.

Наприклад, середня зарплата по країні у січні 1999 року становила 148,16 гривні. Припустімо, хтось отримав цього місяця зарплату за основним місцем роботи 600 гривень і ще 300 гривень за роботу за сумісництвом. Усього виходить 900 гривень.

Індивідуальний коефіцієнт зарплати за цей місяць становить 6,07451 (900 грн. : 148,16 грн.). Але при розрахунку пенсії за цей місяць врахують лише коефіцієнт зарплати 5,6, тобто обмежаться сумою 829,70 гривні (148,16 грн. х 5,6).

Наразі діють інші обмеження

Илюстративне фото

Але все це вірно для періодів роботи до набрання чинності з 2004 року Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування». Для зарплат, які сьогодні виплачуються, діють інші обмеження. Наразі єдиний соціальний внесок береться лише із суми, яка не перевищує 15 мінімальних зарплат на місяць. На сьогоднішній день це 90 тисяч гривень (6000 грн. х 15).

Тож якщо у людини офіційна щомісячна зарплата на сьогоднішній день більша, то в розрахунок при призначенні пенсії за конкретний місяць візьмуть не більше зазначеної суми. Але це, звісно, ​​більшості людей не стосується.

За офіційними даними, середня зарплата в Україні, з якої сплачено страхові внески, станом на червень 2021 року становила 14 185,04 гривні, а мінімальна зарплата цього року, як сказано вище, становить 6000 гривень. Тобто людина, яка отримала у червні мінімалку, матиме за цей місяць індивідуальний коефіцієнт зарплати 0,42298 (6000 грн. : 14 185,04 грн.), тобто менш ніж удвічі нижчий за середню зарплату по країні. Це своєю чергою негативно позначиться на кінцевому розмірі пенсії.

Сергій Коробкін, незалежний консультант

Читайте також:

 

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні