Субота, 20 Квітня, 2024
ГоловнаНовиниПризначення пенсії за втратою годувальника по-новому: кому збільшать виплати?

Призначення пенсії за втратою годувальника по-новому: кому збільшать виплати?

Этот материал также доступен на русском языке
В Україні хочуть повністю змінити порядок призначення пенсії за втратою годувальника, згідно з «військовим» законом №2262, внаслідок чого розмір виплати має істотно підвищитися.

Якщо законопроект буде ухвалено, зміни наберуть чинності з 1 липня 2022 року.

Виплати всім, хто втратив працездатність у сім’ї загиблого

Якщо зараз такий вид пенсії призначають одному з непрацездатних членів сім’ї загиблого (померлого) годувальника, то в уряді пропонують проводити такі виплати кожному членові сім’ї, що втратив працездатність.

Про це йдеться у проекті закону «Про внесення змін до закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» щодо пенсій за втратою годувальника», який розробили у Мінсоцполітики.

Які розміри пенсій буде встановлено?

Так, законопроектом пропонується встановити такі розміри пенсій членам сім’ї загиблого (померлого) годувальника:

– батькам (одному з батьків), жінці (чоловіку), які досягли пенсійного віку, а також одному непрацездатному члену сім’ї (крім батьків, жінки/чоловіка) – у розмірі 70% доходу годувальника на кожного непрацездатного члена сім’ї, але не менше 2 розмірів мінімального прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність (зараз один такий розмір становить 1854 грн., а з 1 грудня – 1934 грн.).

– Якщо у сім’ї є двоє й більше непрацездатних членів сім’ї (крім батьків, жінки або чоловіка), то кожному з них призначається пенсія у розмірі по 50% доходу загиблого (померлого) годувальника, але не менше 2 розмірів мінімального прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність.

До інших непрацездатних членів сім’ї (крім батьків, жінки/чоловіка) згідно з законом № 2262 належать діти, онуки, сестри/брати, якщо вони не досягли 18 років, або незалежно від віку, якщо вони є особами з інвалідністю (за умови, що у них немає працездатних батьків).

Наразі діє норма, згідно з якою право на пенсію у розмірі 70% зарплати має лише один член сім’ї, який втратив працездатність, а якщо таких двоє та більше – то пенсія призначається у розмірі 90% заробітку годувальника на всіх та розподіляється між членами з таким розрахунком, щоб кожному дісталося щонайменше 40%.

Не менше двох прожиткових мінімумів

Крім того, зараз немає мінімальної межі розміру для частини загальної пенсії за втратою годувальника, а з ухваленням закону такий розмір не зможе бути меншим за два прожиткові мінімуми для непрацездатних осіб.

Тобто, якби запропоновані проектом норми діяли на даний момент, то розмір пенсії через втрату годувальника, незалежно від відсотків та розподілу на частини між усіма членами сім’ї, був би не меншим за 3708 грн.

Згідно з пояснювальною запискою до законопроекту, він розроблений за результатами зустрічі президента України з представниками сімей захисників, де, зокрема, обговорювали питання пенсійного забезпечення членів сімей загиблих добровольців, які брали участь у АТО та ООС.

Читайте також:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні