Повноцінні кореневласні саджанці можна виростити і самому, було б лише бажання та живці.
Нарізати живці та зберегти
Самі живці нарізаємо після того як опаде листя, приблизно в другій половині – наприкінці листопада. Нарізаємо пагони завдовжки 30-40 см (на 3-4 бруньки) залежно від відстані між бруньками. Вимочуємо 24 години у воді, обробляємо міцним розчином марганцівки, трохи просушуємо та закладаємо на зберігання.
Якщо живців небагато, можна зберігати в холодильнику, загорнувши у вакуумну продуктову плівку, щомісяця їх оглядайте і промивайте в розчині марганцівки (темно-рожевого кольору). Більшу кількість зберігайте в підвалі в поліетиленових пакетах, якщо вологий підвал і, засипавши мокрим піском або тирсою, якщо підвал сухий. Температура зберігання має перевищувати 5 градусів тепла. Слідкуйте за вологістю тирси або піску, але вони не мусять бути надто мокрими.
Перед укоріненням живець дістаємо і знову промиваємо у розчині марганцівки. Обновляємо зріз, робимо його знизу пагона просто по бруньці, залишок бруньки засліплюємо. Відразу робимо прорізи ножем по всьому колу живця на 1 см вгору, цю операцію проводимо на нижній частині, вона покращує утворення калюсу.
Укорінюємо виноград на воді
Визначаємо живці на вимочування, краще вимочувати в дощовій або талій воді, попередньо додайте у воду одну чайну ложку меду на 1 л. Вимочуємо 24-48 годин, бажано майже на всю висоту живця. Температура води не мусить бути вищою за 15 градусів. Після вимочування живці ставимо на укорінення.
Найпростіший спосіб – на воді. Візьміть звичайну півлітрову скляну банку, налийте на дно 2 см води, поставте в неї 2-3 живці і розмістіть їх на сонячному підвіконні. Банку поставте на підставку, щоб холодне повітря з підвіконня не охолоджувало воду. Найголовніше, не забувайте стежити за рівнем води, він має бути не більше 2 см. А ще двічі на тиждень воду потрібно міняти. Воду беріть краще талу або дощову.
Перед саджанням лози – гартування
За два-три тижні прокинуться бруньки і підуть у ріст, коли молоді пагони підростуть до 10-15 см виберіть найкращий, а зайві виламайте, на пагоні будуть зачатки цвіту, їх акуратно видаліть.
За місяць-півтора почнуть з’являтися корені, коли вони доростуть до 2-3 см, акуратно пересадіть живці в півлітрові прозорі стаканчики, попередньо купивши для цього хороший пухкий субстрат.
Після саджання дуже важливо стежити за поливаннями, їх проводьте дуже акуратно, краще недолити, ніж перелити, якщо перелити, загниває коріння. У стаканчиках тримаємо до повного вкорінення, десь до кінця травня. Земляна грудка в стаканчику має повністю бути заплетена корінням.
Потім гартуємо на повітрі, виносимо в затишне від протягів і сонця місце і витримуємо 7-10 днів. Поступово потрібно привчати до сонячних променів, і тільки коли рослини пройдуть адаптацію, можете сміливо саджати їх на своїй ділянці.
Віталій КОВАЛЬ, виноградар-дослідник,
с. Колоденка Рівненської області
Нагадаємо, раніше ми розповідали, коли краще саджати виноград