Виноград: як із живця отримати якісний саджанець

Этот материал также доступен на русском языке

саженцы винограда
Не секрет, що ціни на саджанці винограду іноді дуже кусаються. Що робити, якщо хочеться посадити на ділянці якнайбільше сортів і при цьому заощадити гроші? Вихід є завжди.

Повноцінні кореневласні саджанці можна виростити і самому, було б лише бажання та живці.

Нарізати живці та зберегти

Самі живці нарізаємо після того як опаде листя, приблизно в другій половині – наприкінці листопада. Нарізаємо пагони завдовжки 30-40 см (на 3-4 бруньки) залежно від відстані між бруньками. Вимочуємо 24 години у воді, обробляємо міцним розчином марганцівки, трохи просушуємо та закладаємо на зберігання.

Якщо живців небагато, можна зберігати в холодильнику, загорнувши у вакуумну продуктову плівку, щомісяця їх оглядайте і промивайте в розчині марганцівки (темно-рожевого кольору). Більшу кількість зберігайте в підвалі в поліетиленових пакетах, якщо вологий підвал і, засипавши мокрим піском або тирсою, якщо підвал сухий. Температура зберігання має перевищувати 5 градусів тепла. Слідкуйте за вологістю тирси або піску, але вони не мусять бути надто мокрими.

Перед укоріненням живець дістаємо і знову промиваємо у розчині марганцівки. Обновляємо зріз, робимо його знизу пагона просто по бруньці, залишок бруньки засліплюємо. Відразу робимо прорізи ножем по всьому колу живця на 1 см вгору, цю операцію проводимо на нижній частині, вона покращує утворення калюсу.

Укорінюємо виноград на воді

Визначаємо живці на вимочування, краще вимочувати в дощовій або талій воді, попередньо додайте у воду одну чайну ложку меду на 1 л. Вимочуємо 24-48 годин, бажано майже на всю висоту живця. Температура води не мусить бути вищою за 15 градусів. Після вимочування живці ставимо на укорінення.

Найпростіший спосіб – на воді. Візьміть звичайну півлітрову скляну банку, налийте на дно 2 см води, поставте в неї 2-3 живці і розмістіть їх на сонячному підвіконні. Банку поставте на підставку, щоб холодне повітря з підвіконня не охолоджувало воду. Найголовніше, не забувайте стежити за рівнем води, він має бути не більше 2 см. А ще двічі на тиждень воду потрібно міняти. Воду беріть краще талу або дощову.

Перед саджанням лози – гартування

За два-три тижні прокинуться бруньки і підуть у ріст, коли молоді пагони підростуть до 10-15 см виберіть найкращий, а зайві виламайте, на пагоні будуть зачатки цвіту, їх акуратно видаліть.

За місяць-півтора почнуть з’являтися корені, коли вони доростуть до 2-3 см, акуратно пересадіть живці в півлітрові прозорі стаканчики, попередньо купивши для цього хороший пухкий субстрат.

Після саджання дуже важливо стежити за поливаннями, їх проводьте дуже акуратно, краще недолити, ніж перелити, якщо перелити, загниває коріння. У стаканчиках тримаємо до повного вкорінення, десь до кінця травня. Земляна грудка в стаканчику має повністю бути заплетена корінням.

Потім гартуємо на повітрі, виносимо в затишне від протягів і сонця місце і витримуємо 7-10 днів. Поступово потрібно привчати до сонячних променів, і тільки коли рослини пройдуть адаптацію, можете сміливо саджати їх на своїй ділянці.

Віталій КОВАЛЬ, виноградар-дослідник,

с. Колоденка Рівненської області

Нагадаємо, раніше ми розповідали, коли краще саджати виноград

Facebook
X (Twiiter)
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
купити ноутбук Львів, ціни в Україні