П’ятниця, 29 Березня, 2024
ГоловнаДачаВиноградник: найкращий час саджання і обов'язкові обробки

Виноградник: найкращий час саджання і обов’язкові обробки

Этот материал также доступен на русском языке
Поради з особистого досвіду багато варті, особливо якщо ними діляться досвідчені виноградарі.

Вже близько 20 років успішно вирощую великі смачні грона винограду, і хоча місто Рівне, в якому я проживаю, завжди вважалося невиноградним регіоном (все-таки північно-західна частина країни), але на власному досвіді переконався, що все можливо.

Найкращі сорти

Звичайно, є свої нюанси, які потрібно брати до уваги з огляду на кліматичні умови. Великий плюс для північного заходу – достатня кількість снігового покриву взимку, що спрощує укриття кущів, але водночас це є недоліком у період дозрівання, оскільки велика кількість опадів викликає розтріскування ягід. Завдяки селекціонерам в останні десятиліття з’явилися сотні сортів з чудовими характеристиками як щодо дозрівання, так і щодо стійкості проти хвороб і розтріскування.

За останні десять років я виділив десятки сортів, які дуже годяться для вирощування в екстремальних умовах північного заходу України, ці сорти щорічно радують мене великою кількістю смачних, красивих грон; помітив, що зовсім не розтріскуються такі сорти і гібридні форми, як Лівія, Нізіна, Сенатор, Румба, Монарх, Преображення, Віктор, Юліан, Гарольд, Аметист Новочеркаський, Лора, Рошфор. Некритично (близько 5-10% від грона) розтріскуються Аркадія, Надія АЗОС, Кодрянка, кишмиш Кеша, кишмиш Велес, Бажена, Галахад, Забава. Саме цими сортами я щороку можу тішити родину і реалізовувати надлишки на ринку. Звичайно, щоб домогтися таких результатів, потрібно попрацювати, втім, результат того вартий.

Саджання куща

По-перше, потрібно правильно посадити кущ, добре заправивши садивну яму поживними речовинами. Велику увагу слід звертати на компост і перегній. Є кущі, яким уже близько 20 років, і я ще жодного разу їх не підживлював (по корінню), а ріст лози, як і раніше, дуже потужний і грона бувають рекордної ваги. Такий результат – наслідок правильного саджання куща. Ями копаю великі – 60х60х60 см, більшу частину при саджанні заправляю 2-3-річним перегноєм, землі намагаюся вносити по мінімуму, а якщо перегною досить, то зовсім не вношу.

Зелені операції

По-друге, потрібно вчасно проводити зелені операції: підв’язувати лозу, видаляти пасинки, не допускати загущення кущів, нормувати грона, не перевантажувати кущі врожаєм. Особисто я, наприклад, пасинки видаляю зовсім «на пень», не залишаючи навіть 1-2-х листків, як рекомендують виноградарі.

Різниці у плодоносінні я не помітив, а от користі від такої операції насправді дуже багато, бо кущі не заростають пасинками, добре провітрюються і швидше просихають. Якщо пасинок прищипнути за 1-2 листом, то цю операцію потрібно буде постійно повторювати протягом сезону, бо пасинки знову підуть у ріст; при повному видаленні пасинка «на пень» він більше «не прокидається». Власне, я навіть на лозі (що залишається на заміщення) їх не залишаю, все повністю видаляю. Як наслідок, підв’язка кущів стає простішою і в рази прискорюється. Карбування кущів я також роблю рано, на початку липня, а не наприкінці серпня, як рекомендують виноградарі. Якщо дочекатися рекомендованих термінів, то лози переростуть верх шпалери і опустяться на землю, що ускладнить догляд за кущами і погіршить їх провітрювання. Шкоди або зменшення врожайності від такої ранньої процедури я не помітив.

Профілактика – наше все

По-третє, треба вчасно проводити профілактичні обробки кущів проти хвороб (не чекайте, коли кущі захворіють, адже краще запобігти, ніж лікувати!).

Моя схема обробки кущів проти хвороб така: взимку, перед укриттям снігом – обробка 3-процентним залізним купоросом (300 г на 10 л води); навесні, відразу після підв’язування, по сплячих бруньках, кущ слід обробити будь-яким препаратом на основі міді (Чемпіон, Косайд 200, Купросат). У травні, після відростання 5-7 листочків, слід обробити контактними препаратами – Антракол, Тіовіт Джет або Фольпан. Обробку потрібно проводити при температурі не нижче + 20 градусів, але не вище +30, якщо використовувати препарат Тіовіт Джет. У цей період застосовуйте половину дози препаратів, щоб запобігти опікам молодих пагонів. На початку цвітіння, коли починають обсипатися перші ковпачки, обробку потрібно проводити системними препаратами – Топаз + Ридомил або Танос + Талендо. Відразу після цвітіння, не пізніше ніж через 14 днів, слід повторити обробку системними препаратами, які були використані перед цвітінням. Рівно через два тижні потрібно зробити профілактичну обробку проти оїдіуму одним з названих препаратів (Тіовіт Джет, Талендо, Топаз, Флінт Стар).

Не скупіться

За останні 5 років помітив, що додаткові обробки кущів мікроелементами, кожні 10 днів, підсилюють імунітет кущів і повністю пригнічують прояви захворювань, але при цьому не слід забувати про обробки вищеназваними фунгіцидами. В якості підживлення по листю, для посилення імунітету рослин, використовую препарати Мегафол + Кендал + Брексил Мікс + Плантафол (дози препаратів за інструкцією), результат чудовий, лоза чиста до самих кінчиків.

Ну і по-четверте, що дуже важливо в умовах обмеженості тепла, правильно нормувати врожай. За 20-річний досвід вирощування винограду я остаточно переконався, що більше 16 грон кущі витримати без шкоди для себе не можуть, тому краще 14, тобто по 7 грон на рукав. В результаті маємо краще дозрівання грон, великі грона і повне визрівання лози, що покращує зимівлю кущів.

Віталій КОВАЛЬ, виноградар-дослідник, с. Колоденка Рівненської області

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що виноградар з Івано-Франківська вирощує виноград, який не боїться примх погоди.

Читайте також:

Чому скорочуються площі під виноградниками

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні