П’ятниця, 26 Квітня, 2024
ГоловнаДомашня енциклопедіяРозбився ртутний градусник. Як діяти?

Розбився ртутний градусник. Як діяти?

Этот материал также доступен на русском языке
Медичні ртутні термометри за ціною не дуже відрізняються від сучасних електронних градусників. Але якщо ненароком розбити, то доведеться поморочитися з прибиранням ртуті. Вона є небезпечною для здоров'я людини.

Давайте розберемося, що робити, якщо розбили ртутний градусник.

Чим небезпечна ртуть для здоров’я людини?

Ртуть – це токсична речовина (нейротоксин), вона може специфічно діяти на нервову систему людини. Розлита ртуть розпадається на дрібні краплі, які легко проходять у тріщини та можуть прикріплюватися до поверхонь. При кімнатній температурі ртуть випаровується, причому без запаху. 

За даними американського Агентства з охорони навколишнього середовища (EPA), ртуть потрапляє до організму при вдиханні. При тривалому або інтенсивному впливі можуть виявитися такі симптоми отруєння ртуттю: 

  • безсоння
  • головний біль
  • зниження розумової активності
  • зміна нервових реакцій на подразники
  • порушення відчуттів
  • перепади настрою
  • тремор кінцівок

Сильніший вплив ртуті може спричинити ураження нирок, дихальну недостатність і смерть.

Чи можна отруїтися ртуттю з розбитого градусника?

Таке може статися. Особливо якщо не провітрювати приміщення. У службі порятунку застерігають, що ртутний градусник із домашньої аптечки потенційно небезпечний. Якщо відчуваєте смак металу в роті, нудоту та біль у горлі при ковтанні – це може показувати на отруєння парами ртуті.

Після того як розбився градусник, треба відразу ж вивести людей та домашніх тварин із приміщення. Потім зачинити двері в кімнатах, щоб забруднене повітря не поширювалося. І тільки після цього провітрювати приміщення, де розлилася ртуть.

А чи можна самостійно зібрати ртуть із градусника?

Так, але слід бути дуже обережним. Для збирання ртуті вам будуть потрібні:

  • захисна маска для обличчя
  • гумові рукавички
  • скляна банка з водою, яка щільно закривається кришкою
  • широкий скотч, товста голка, аркуш паперу
  • шприц або піпетка
  • поліетиленові пакети
  • ліхтарик (смартфон) або настільна лампа
  • хімікати, які містять хлор (відбілювач, мийний засіб)

Перш ніж приступити до збирання ртуті, зверніть увагу на рекомендації, які дають в американському Агентстві реєстрації токсичних речовин та захворювань (ATSDR).

  • Ніколи не використовуйте пилосос або віник. Ви тільки розіб’єте ртуть на дрібніші краплі і ще дужче забрудните кімнату. Дрібні краплі випаровуватимуться швидше, шанс отруїтися тільки зросте.
  • Ніколи не зливайте зібрану ртуть у раковину чи каналізацію. Крім того, що ртуть забруднюватиме очисні споруди, вона може застрягнути в сифоні і далі випаровуватиметься у приміщенні.
  • Ніколи не періть у пральній машині одяг, на який потрапила ртуть. Вона може залишитися на стінках барабана і при наступному пранні забруднить вже інший одяг. Весь одяг, який безпосередньо контактував зі ртуттю, підлягає утилізації.

Як правильно збирати ртуть із розбитого градусника?

Надягніть маску і гумові рукавички. Починайте збирання ртуті з периферії і рухайтеся до місця, де розбився градусник.

Світіть ліхтариком вздовж підлоги – ртуть можна помітити за її металевим блиском. Кульки ртуті добре котяться, тому спробуйте закочувати їх голкою на аркуш паперу.

Дрібні краплі ртуті можна зібрати скотчем, вони добре прилипають, головне – відклеювати його від поверхні повільно, без різких рухів. Ртуть, що застрягла у щілинах, можна дістати шприцом або піпеткою.

Усю зібрану ртуть кладіть у банку з водою. Туди ж вкидайте шматки скотчу з налиплою ртуттю. У жодному разі не викидайте банку у відро для сміття або сміттєвий контейнер. Ртуть потрібно утилізувати, цим займаються особливі служби.

Після того як зібрали всі кульки ртуті, потрібно зробити хімічне прибирання. Щоб приготувати розчин, налийте у відро літр «Білизни» або іншого засобу з хлором і розбавте його 8 літрами води. Обробіть усі поверхні, на які могла потрапити ртуть, особливу увагу приділіть тріщинам, щілинам і закуткам.

У найближчі 7 днів намагайтеся якнайменше перебувати в кімнаті, де розбився градусник. Для профілактики протягом двох тижнів робіть щоденне вологе прибирання у квартирі з додаванням засобу, що містить хлор.

Как правильно собирать ртуть из разбитого градусника?

Куди дівати зібрану ртуть?

Ртуть та забруднений одяг треба здати до центру поводження з відходами (В Одесі за адресою: Балківська, 84, офіс 108).

Ця процедура платна, але коштує недорого: від 10 гривень, залежно від обсягу.

«Одесская жизнь»

Раніше повідомлялося, в якому посуді не можна готувати і чому

Читайте також:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні