Четвер, 25 Квітня, 2024
ГоловнаДачаОбов'язкова обробка саду восени: препарати і дозування

Обов’язкова обробка саду восени: препарати і дозування

Этот материал также доступен на русском языке
Після опадання листя до настання морозів потрібно встигнути провести викорінюючу обробку у плодовому саду. Її головне завдання — позбутися шкідників і спор грибкових хвороб, які залишаються на зимівлю в тріщинах кори і опалому листі.

Досвідчені садівники рекомендують проводити осінні обробки в суху і безвітряну погоду, поки температура не опустилася нижче плюс 5 градусів.

Обробка залізним купоросом

Найчастіше для осінньої обробки використовують залізний купорос. Він допомагає впоратися з багатьма грибними захворюваннями та інфекціями, серед яких – парша, борошниста роса, моніліоз (плодова гниль). Також цей препарат працює і на профілактику, а як відомо, простіше будь-якій хворобі запобігти, ніж потім її лікувати. Дієва така обробка і проти мохів та лишайників, які часто заселяють дерева в саду.

Що стосується дозування засобу, то воно прямо залежить від того, в якому стані був ваш сад влітку. Отже, якщо дерева практично не пошкоджувалися, досить 200-300 г на 10 л води, якщо грибкові хвороби атакували, то потрібно використовувати не менше 400-500 г на 10 л води.

Деякі садівники дотримуються такого правила: кісточкові культури (сливи, абрикоси) обробляють 3%-ним розчином, а зерняткові (яблуні, груші) – 5%-ним розчином залізного купоросу. Звичайно, важливо не перестаратися, інакше можна попалити кору дерев.

Коли можна застосовувати сечовину

Застосовують для осінньої обробки садових рослин і сечовину (карбамід). Якщо використовувати високу концентрацію, то вона чудово випалює всі інфекції та шкідників, які вирішили залишитися зимувати на гілках і в пристовбурних кругах (наприклад, кліщі, щитівки, скляниця).

В якості профілактики, якщо сад не хворів, достатньо 300 грамів на 10 літрів води; якщо шкідників і хвороб у минулому сезоні вистачало – 500-700 грамів на 10 літрів води.

Всі ми знаємо, що карбамід – це азотне добриво, яке застосовують навесні й на початку літа для активного росту вегетативної маси. Тому обробку восени потрібно проводити буквально перед першими заморозками, коли дерева та кущі вже будуть у сплячці. Для кращого ефекту обприскують і дерева, і пристовбурні круги.

Підвищити ефективність викорінюючої осінньої обробки можна за допомогою поєднання залізного купоросу і сечовини, приготувавши бакову суміш.

Що стосується мідного купоросу, то його краще використовувати при весняних обробках. Надлишок міді може становити небезпеку, чого не скажеш про залізо.

Допомагає позбутися шкідників і грибкових захворювань і обробка препаратом Нітрафен.

Головне правило – обприскування слід проводити після опадання листя. Препарат досить токсичний і може спалити листя, якщо воно ще не встигло обсипатися.

Підготувати виноград до зими

Підготовка винограду до зимівлі починається з обрізання, якщо лоза укривна. Завдання – не просто підрізати пагони, як при стандартному обрізанні, а добре придивитися до них і видалити з куща уражені хворобами або шкідниками.

Якщо виноград ви вирощуєте без укриття, обрізання проводять навесні, восени обрізають укривний. Властиво, потрібно залишати невеликий запас деревини на випадок поганої перезимівлі або пошкодження.

Проводити обрізання слід після перших заморозків, а можна й відразу після листопаду, коли у куща відбувається відтік поживних речовин до кореневої системи. Після обрізання виноградний кущ треба обробити розчином залізного купоросу 3-5%. Бажано зробити це відразу після обрізання, добре розгорнувши кущ, щоб засіб потрапив на всі його частини. Залишайте на зиму тільки дозрілу лозу. Вона має характерний коричневий колір, більш потовщена і покрита корою, навіть на дотик тепла при перших холодах.

Невизріла деревина, яка не встигла набратися сил, має бути вилучена з куща. Якщо цього не зробити, вона все одно загине холодною зимою, але на неї буде витрачено чималу кількість поживних речовин, яких потім може не вистачити на весняний розвиток. Крім того, слабка лоза створює серйозний ризик появи різних захворювань під укриттям, які заражають усі кущі.

Вкривати виноград краще, коли земля трохи промерзне. Лозу ж треба пов’язати і пригнути до землі заздалегідь, можна і через кілька днів після обрізання.

Обов’язково залиште в укритті отруту для мишей, щоб за зиму вони не об’їли пагони.

Ці нескладні заходи допоможуть вдало перезимувати вашому саду і винограднику, щоб навесні знову почати вегетацію.

Читайте також:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні