П’ятниця, 19 Квітня, 2024
ГоловнаДачаЧому в Україні дедалі частіше трапляються отруйні павуки?

Чому в Україні дедалі частіше трапляються отруйні павуки?

Этот материал также доступен на русском языке
У зв'язку з кліматичними змінами дедалі частіше небезпечних павуків, які раніше траплялися у південних областях України, зараз можна побачити і в інших регіонах країни.

Так, у серпні в Сумській області дитину вкусив павук-оса. Це сталося у Глухові. Від зустрічі з небезпечною комахою постраждав 12-річний хлопчик. У червні та липні про напад павука-оси розповідали потерпілі в Харківській і Київській областях. Також про нашестя цих членистоногих, щоправда, неотруйних, розповідали цього рку українці, які відпочивали на узбережжі Азовського моря.

Чому павуків стало більше

На думку українських учених, отруйних і справді стало більше. Переважно йдеться про несмертельні види. Наприклад, жовтосумий колючий павук є отруйним, його укус можна порівняти з укусом оси, що може викликати неприємні відчуття. Найнебезпечніший він для людей з алергією. Причина появи цих видів – у зміні клімату.

В останні роки через потепління та пом’якшення погоди на всій території України кормова база павуків розширилася. Це дозволяє істотам, які до нас потрапляють, розмножуватися і поширюватися.

Найнебезпечніший – каракурт

За даними Міністерства охорони здоров’я, на території України є один по-справжньому небезпечний для людини павук. Це каракурт. Його отрута сильніша за укус гримучої змії та скорпіона і смертельно небезпечна.

Раніше бачити його можна було тільки вздовж узбереж Чорного та Азовського морів. Але за останні 10 років географія поширення каракурта з південних областей посунулася до Кіровоградської, Дніпропетровської та Харківської.

Міграція видів, зокрема отруйних павуків, через кліматичні зміни триватиме й далі, тому очевидно, що українцям потрібно починати звикати до появи нових «сусідів».

Як захистити себе від укусу

У МОЗ попереджають: якщо вас вкусив отруйний павук, зверніться до лікаря, а якщо почуваєтеся дуже погано, викликайте «швидку».

Також ніхто не скасовував захисних заходів, серед яких: надійне (міцне) взуття, головний убір, закритий одяг і репеленти. Тільки в такому «обмундируванні» можна вирушати на природу.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, чому не варто викидати хризантеми.

Читайте також:

Як літній людині поводитися в лісі

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні