Четвер, 25 Квітня, 2024
ГоловнаПенсійна справаЧому відмовили у перерахунку пенсії?

Чому відмовили у перерахунку пенсії?

Этот материал также доступен на русском языке
Якщо людина після виходу на пенсію відпрацювала додатково не менше двох років, то перерахунок роблять як мінімум за стажем. А якщо це вигідно, то і за зарплатою.

«Мені 68 років. Пішов на пенсію за віком у 2013 році. Після виходу на пенсію не працював. У 2019-му офіційно працевлаштувався. Станом на червень 2021 року, пропрацював два роки. Коли я звернувся до Пенсійного фонду по перерахунок, мені відмовили, мотивуючи тим, що у квітні мені зробили перерахунок пенсії за стажем достроково. І сказали, що перерахунок пенсії за зарплатою робити не належиться. Чи законно це, якщо ні – куди звертатися?

Остапюк М.В., м. Вишневе, Київська обл.»

Працюючі пенсіонери мають право на перерахунок пенсії не раніше, ніж через два роки після призначення (або попереднього перерахунку) пенсії. Якщо людина після виходу на пенсію відпрацювала додатково не менше двох років, то перерахунок роблять як мінімум за стажем. А якщо це вигідно, то і за зарплатою. Якщо людина при цьому відпрацювала менше двох років, то перерахунок роблять тільки за стажем. Все це прописано у статті 42 Закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування». Раніше такі перерахунки робилися тільки на підставі особистої заяви пенсіонера. Зараз такі перерахунки щороку робляться автоматично з 1 квітня (для тих, у кого є право).

***

Тепер зробимо висновки стосовно вашого випадку. Ви на пенсії з 2013 року. У 2014-2018 роках не працювали. Знову влаштувалися на роботу влітку 2019-го. Навесні цього року автоматично (за даними персоніфікованого обліку) було виявлено, що у вас накопичився неврахований стаж. А оскільки з моменту призначення пенсії (у 2013 році) минуло більше двох років, то вам зробили відповідний перерахунок пенсії за стажем з 1 квітня 2021 року. При цьому до стажу імовірно могли додати періоди роботи з червня 2019-го до весни 2021 року. Оскільки це менше двох років, то перерахунок зробили тільки за стажем без урахування заробітної плати. Навіть якщо припустити, що ви відпрацювали б повні два роки і тільки після цього вам зробили перерахунок, то ще невідомо – було б це вигідно чи ні. У таких випадках перерахунок пенсії за зарплатою робиться, тільки якщо дохід за останні два роки роботи є хорошим і може збільшити індивідуальний коефіцієнт зарплати. Звичайно, ми можемо не знати всіх нюансів конкретної пенсійної справи. Але якщо ви все вірно описали, то, швидше за все, все саме так.

***

Оскаржити таке рішення ви могли б у вищій інстанції. Наприклад, в Головному управлінні Пенсійного фонду України в Київській області. Але в даному випадку це не принесе результату. Все зроблено відповідно до чинного законодавства. Якщо у вас зараз дуже хороша зарплата і ви далі працюєте, то ще через два роки (у квітні 2023 року) перерахунок зможуть зробити автоматично ще раз, але вже з урахуванням зарплати. Якщо ж вважаєте, що вам було вигідно перерахувати пенсію не тільки за стажем, а і за зарплатою саме в цьому році, то тут потрібно оскаржувати саме пенсійне законодавство, яке в цьому сенсі змінилося якраз пару років тому. Але щоб чогось досягти в цьому питанні, потрібно пройти безліч судових інстанцій.

Куди звертатися?

Головне управління Пенсійного фонду України в Київській області:

Юридична адреса: 08500, м. Фастів, вул. Саєнка Андрія, 10.

Адреса для листів: 04080, м. Київ, вул. Терьохіна, 8а.

Гаряча лінія: (097) 148-82-44.

Сергій Коробкін, незалежний консультант

Раніше опубліковано: Українцям з 1 жовтня підняли пенсії: кого торкнулася доплата

Читайте також:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні