Статті

Що таке фіброз легенів?

«При рентгенологічному обстеженні у мене виявили пневмофіброз легенів. Що це за захворювання, чому воно виникає і як його можна вилікувати?

Ганна Андріївна, Біла Церква».

На запитання читачки відповідає лікарка-пульмонолог дніпропетровської міської лікарні №9 Наталя Масич:

– Фіброз загалом – це розростання й ущільнення сполучної тканини з появою рубцевих змін в різних органах, що виникає, як правило, в результаті хронічного запалення. Існує безліч різних патологій, пов’язаних із цим захворюванням. Наприклад, катаракта стає наслідком фіброзу кришталика, жіноче безпліддя також часто виникає через фіброзний процес. Крім того, поширеними є фіброз печінки і фіброз легенів, який і діагностовано у вас.    

При виникненні фіброзу (синоніми – пневмофіброз, пневмосклероз) легенів в цьому органі відбувається розростання сполучних клітин і утворення рубців. Поступово кількість сполучної тканини перевищує норму, і вона починає заміщати звичайні клітини, необхідні для нормальної роботи здорових легенів. Значні пошкодження легеневої тканини загрожують порушенням дихальної функції. 

Причиною розвитку фіброзу найчастіше стають запальні захворювання легенів (хронічний бронхіт і плеврит, пневмонія, туберкульоз), а також шкідливі речовини, які людина вдихає тривалий час внаслідок куріння, роботи на шкідливому виробництві або проживання в екологічно несприятливих умовах.

Специфічного ефективного лікування фіброзу легенів немає, оскільки рубцеві зміни зазвичай незворотні. Терапія, в першу чергу, спрямована на попередження швидкого прогресування захворювання. Для цього потрібно усунути всі можливі причини, що провокують виникнення фіброзу. Також треба вжити профілактичних заходів стосовно усіх видів запальних процесів в легенях.

Крім того, раджу вам займатися спортивною або скандинавської ходьбою, а якщо здоров’я дозволяє – то і бігом підтюпцем. Завдяки таким видам активності кров насичується достатньою кількістю кисню. Вам також потрібно відмовитися від шкідливих звичок, максимально оздоровити раціон, уникати стресових ситуацій.

Дуже корисною при фіброзі легенів є і дихальна гімнастика – підберіть самостійно або за допомогою лікаря одну з методик і займайтеся щодня. В цілому, з локальним пневмофіброзом легенів можна вести повноцінний спосіб життя.

Підготувала Ірина Лебединець

Раніше опубліковано: Заклало вухо: коли йти до лікаря?

Читайте також:

Новое на сайте

  • Новини

В одній з областей видається гуманітарна допомога – як отримати продуктовий набір

Благодійна організація допомагає жителям України, які опинилися в скрутному становищі через війну. Допомога надається у…

17/05/2024 07:32
  • Новини

Свята та народні прикмети 17 травня – навіщо цього дня потрібно з’їсти страву з картоплі

17 травня в Україні відзначають Всесвітній день електрозв'язку та інформаційного суспільства. Православні вшановують пам'ять апостола…

17/05/2024 06:27
  • Новини

Візьміть банку кукурудзи та яблуко: найсмачніший салат за 5 хвилин – готуватимете кожні вихідні

Зазвичай на приготування салату потрібно витратити достатню кількість часу та фінансів. Але сьогодні пропонуємо вам…

17/05/2024 05:26
  • Домашній адвокат
  • Статті

У яких випадках потрібна допомога адвоката з аліментів?

Турбота про дитину — це, мабуть, один із найважливіших обов'язків батьків. Вони повинні опікуватися, навчати,…

16/05/2024 23:59
  • Новини

Ці стрижки ніколи не виходять із моди: з такою зачіскою ви завжди будете на висоті

Якщо ви бажаєте завжди мати актуальний вигляд, досить обрати одну з цих стрижок. Яким буде…

16/05/2024 23:31
  • Новини

Обов’язково зробіть це на грядках з помідорами – і врожай збільшите у рази: перевірено

Більшість сортів та гібридів томату сильно гілкуються і утворюють велику кількість бічних пагонів, які називають…

16/05/2024 22:57