Неділя, 17 Жовтня, 2021
ГоловнаДачаЧернігівські садівники поділилися секретами вирощування малини і смородини

Чернігівські садівники поділилися секретами вирощування малини і смородини

Наше захоплення почалося ще 30 років тому. Прожити на зарплатню медиків було досить складно, а ще треба було дати освіту синам. Тому усі вихідні ми проводили у селі, на батьківській ділянці.

Вирощували і продавали сільгосппродукцію, в тому числі і ягоди. Сорти ягідних культур були старовинні, часто хворіли, ягоди були дрібні і непоказні. Тому і ціна була відповідна. Довелося шукати нові сорти, підбирати стійкі проти хвороб і шкідників. Перепробували безліч сортів смородини, малини, полуниці. На жаль, далеко не завжди нові сорти виправдовували наші надії – більшість з них доводилося вибраковувати і викидати. Також не всі сорти уживалися з нашим ґрунтом.

Листя для укриття

Таким чином вдалося зібрати колекцію сортів, які давали великі ягоди з красивими товарними якостями, не хворіли, були стійкі проти шкідників. Але настав час повної розрухи сільського господарства. Колгоспи зруйнували, натомість нічого нового не створили.

малина

Землі пустують, села вимирають, худоби поблизу ніде немає, а отже і гній – на вагу золота. Мінеральними добривами та отрутохімікатами не користуємося, тим більше при вирощуванні ягідників. Минуло років шість у повній відсутності добрив. І ми помітили, що деякі сорти, які раніше ніколи не хворіли, раптом починають уражуватися. Ягоди малини стали знебарвлюватися. Почали шукати причини такого явища, на окремих кущах випробовували усілякі народні методи і навіть порушили своє правило, не застосовувати отрутохімікати – але відчутного ефекту домогтися не вдалося. Згодом зрозуміли, що причина – у відсутності поживних речовин, імунітет рослин знизився в результаті голоду. Тому восени, після листопаду, почали заготовляти листя в довколишньому гаю і вкривати ним на зиму посадки малини. У перший рік вкрили тільки частину сортів, результат був хорошим, збільшився розмір ягід, поліпшився їхній смак, рослини перестали хворіти, стали набагато міцнішими і врожайними. Наступного року вже вкрили практично всі сорти малини і результатом знову ж залишилися задоволені. Зараз восени вкриваємо листям усі ягідні культури. Звісно, є багато причин захворювання ягідників, серед яких найбільш популярні: перегодовування азотними добривами, неправильне мульчування, зміна клімату і несприятливі фактори зовнішнього середовища, голодування рослин, неправильна агротехніка. Так, наприклад, перегодовування азотом провокує жирування рослин і посилений ріст вегетативної маси. Такі культури в першу чергу вражають попелиця і грибні хвороби. Природно, і врожаю очікувати не доводиться.

Коли мульча закислює землю

Мульчування товстим шаром свіжоскошеної трави влітку сприяє гниттю мульчі і сильному закисленню ґрунту. Рослини через це слабшають, імунітет падає, і вони стають легкою здобиччю для хвороб. Скрізь в літературі пишуть, що свіжоскошена трава розкладається швидше і збагачує ґрунт органікою. Все правильно, але є один нюанс, який обов’язково потрібно враховувати – не можна зелену мульчу укладати товстим шаром. Трава в тонкому шарі перешкоджає висиханню ґрунту, сама зверху підсихає, а знизу прекрасно розкладається, збагачуючи землю органікою. Окремо слід сказати про мульчування тирсою, особливо з хвойних порід. У перший рік така мульча красиво виглядає, малинник на неї нормально реагує, але наступного року можуть з’являтися хвороби. Інші ягідники взагалі не виносять таку мульчу (полуниця згорає в перший же рік).

Забудьте про лопату

Будь-яка зміна клімату вимагає акліматизації рослин, для цього потрібен певний час. Забруднення навколишнього середовища негативно впливають на стан імунітету рослин. До речі, не тільки рослин – для людського організму всі ці зміни і забруднення теж не проходять безслідно. Несприятливі фактори зустрічаються останнім часом все частіше і частіше. То проливні дощі і затоплення водою, то спека з посухою.

А ще, окремі садівники полюбляють перекопувати по кілька разів протягом літа міжряддя малини і смородини, забуваючи, що коріння цих рослин поверхневе і сильно пошкоджуються при цьому. В результаті рослини починають хворіти, дають поганий врожай. Для зменшення кількості бур’янів прополювати ягідники можна зубчастою сапою – вона менше пошкоджує коріння або мульчувати кущі на зиму листям. Тому хороший сорт – це ще не запорука успіху, потрібно правильно його вирощувати, доглядати за ним. Тільки в цьому випадку вас чекатиме щорічний щедрий врожай.

Наталія і Олексій ГОРОГОЦЬКІ, садівники. м. Чернігів.

Нове на сайті