Четверг, 25 апреля, 2024
ГлавнаяДачаГібрид ожиномалина: переваги і недоліки

Гібрид ожиномалина: переваги і недоліки

Ожиномалина - це гібрид ожини з малиною. За фізіологією і агротехнікою вона ближча до ожини, ніж малини. Ожиномалина, як і ожина, чагарник з багаторічним кореневищем і пагонами, які живуть два роки. Перший рік зростають, другий - плодоносять, потім - відмирають. Пагони зазвичай сланкі, довжиною 4 м і більше, вимагають підв'язки на шпалери.

Є сорти як безколючкові, так і з колючками на пагонах. Зустрічаються неколючі клони колючих сортів, як наприклад Бойсенберрі Торнлесс.

Дозрівають ягоди ожиномалини набагато раніше більшості сортів ожини (мабуть, даються в знаки гени малини). Ягоди досить великі, 7-8 г до 12 г, смачні і ароматні. Але врожайність нижча, ніж у більшості сортів ожини. Це пов’язано з невеликою кількістю в порівнянні з ожиною ягід в кистях до 10 штук (у багатьох сортів ожини може бути більше 100 штук).

Промислових насаджень ожиномалини в Україні немає. Очевидно через не дуже високу врожайність (хоча вона набагато вища, ніж у малини).

Найчастіше її вирощують на присадибних ділянках для себе або для продажу. На ринках України ягода затребувана як одна з найбільш ранніх, також її полюбляють за високі смакові якості.

Ожиномалина — дуже пластична культура і отримати саджанці досить легко. Єдина проблема в тому, що розмножується вона переважно укоріненням верхівок.

При розмноженні корінням існує дві проблеми. Перша — багато сортів коренем розмножуються дуже погано. Не дають кропивки. Також варто мати на увазі, що неколючі клони колючих сортів (Бойсенберрі Торнлес) з кореня дають колюче потомство – це друга проблема.

І корінням, і верхівками добре розмножується сорт Маріон (Маріонберрі).

Зимостійкість пагонів ожиномалини низька. Потрібно укриття на зиму на всій території України.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, що в Одеській області зацвіла степова малина.

О.Ю. САВЕЙКО, садівник.

с. Хорішки Козельщинського району Полтавської області.

 

Новое на сайте

купить ноутбук Одесса, цены в Украине