П’ятниця, 26 Квітня, 2024
ГоловнаРізнеЯк літній людині поводитися в лісі? 

Як літній людині поводитися в лісі? 

Этот материал также доступен на русском языке
Літнім людям небажано ходити по гриби та ягоди поодинці - вони гірше орієнтуються на місцевості, погано чують, їх може підвести здоров'я в найневідповідніший момент.

Що потрібно зробити перед походом до лісу

Якщо все ж збираєтеся до лісу, повідомте про це близьких. Розкажіть їм про те, в якому напрямку збираєтеся йти і скільки часу плануєте перебувати в лісі. Обов’язково візьміть з собою заряджений мобільний телефон, питну воду, невеликий запас їжі та необхідні ліки, а також ніж, сірники, карту району, компас, ліхтарик. Намагайтеся одягатися яскраво. Ходіть до лісу по гриби та ягоди в першій половині дня.

Що робити, якщо ви заблукали в лісі

  • Якщо ви заблукали в лісі, головне – не панікуйте. Зупиніться і згадайте, звідки прийшли. Прислухайтеся, чи не чути криків, шуму машин, гавкоту собак. Вийти до людей допомагають різні звуки: заведений трактор чутно за 3-4 км, собачий гавкіт – за 2-3 км, поїзд – до 10 км.
  • Якщо точно знаєте, що вас будуть шукати – залишайтеся на місці, розведіть багаття, за димом легко знайти людину.
  • Якщо самі шукаєте дорогу, то намагайтеся не петляти, орієнтуйтеся по сонцю. Добре якщо ви знайдете лінію електропередач, залізницю, газопровід, річку. Якщо йти вздовж цих об’єктів, завжди можна вийти до людей.
  • Подавайте звукові сигнали. Це можуть бути удари палиці об дерева, звук від них далеко лунає по лісу.
  • За сторонами світу можна орієнтувати навіть без компаса. Так, кора дерев на північній стороні покрита мохом.
  • Не скорочуйте шлях. Якщо зрозуміли, що почали йти по колу, не панікуйте. Це звичайне явище, яке називається «фокусом правої ноги». Один крок у людей завжди коротший за інший. Щоб дотримати намічений напрямок, потрібно вибирати добре помітний орієнтир через кожні 100-150 м маршруту.
  • Якщо ви провалилися в болото, не треба робити різких рухів. Слід обережно, спираючись на покладену впоперек жердину, прийняти горизонтальне положення, а потім спробувати дістати руками очерет, траву і, підтягуючись, відповзти від небезпечного місця.

Раніше опубліковано: Як не потонути в морі

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні