П’ятниця, 26 Квітня, 2024
ГоловнаРізнеСоломія Крушельницька: знаменита оперна співачка

Соломія Крушельницька: знаменита оперна співачка

Этот материал также доступен на русском языке
Соломія Крушельницька народилася 23 вересня, 149 років тому. Її називали неперевершеною Аїдою, блискучою Батерфляй і єдиною у світі Джокондою.

Соломія Амвросіївна Крушельницька з’явилася на світ 23 вересня 1872 року в селі Білявинці Тернопільської області. Основ музичної майстерності дівчинка навчалася в Тернопільській гімназії.

Перший публічний виступ Соломії був у складі хору, 1883 року. У 1891 році юна співачка вступила до Львівської консерваторії Галицького музичного товариства.

Вперше з сольним виступом Соломія Крушельницька з’явилася на сцені 1892 року. Дебютувала в опері – в 1893 році на сцені Львівського міського театру Скарбека.

До кінця 1890-х років ім’я Соломії Крушельницької стає відомим світу. Вона не тільки володіла неперевершеним сопрано в три октави, а й легко виконувала пісні вісьмома мовами. Соломія виступає в Італії, Франції, Польщі, Єгипті, Чилі та ін. країнах у найвідоміших операх («Аїда», «ЧіоЧіо-Сан», «Пікова дама»…)

Останній раз талановита співачка вийшла на оперну сцену 1920 року. Пізніше співала, багато подорожувала, давала приватні уроки вокалу.

У 1951 році Крушельницька удостоїлася звання заслуженого діяча мистецтв УРСР.

У 1952 році Соломія Амвросіївна померла. Її ім’ям названо Львівський оперний театр, вулиці в багатьох містах України, поставлено кілька пам’ятників, випущено пам’ятну монету до 125-річчя від дня народження співачки, відкрито меморіальний музей.

Раніше опубліковано: Олександр Потебня: видатний український лінгвіст

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні