Четвер, 25 Квітня, 2024
ГоловнаПенсійна справаПенсія для вдови і дітей годувальника

Пенсія для вдови і дітей годувальника

Этот материал также доступен на русском языке
Скористатися правом на такий вид пенсії може, перш за все, дружина, якщо вона досягне пенсійного віку або, раптом, оформить групу інвалідності. 

«Мені 67 років. Дружина на 20 років молодша. Моя пенсія за нинішнім часом непогана (10 тисяч). Хто з моїх близьких зможе нею скористатися, коли мене не стане?

Володимир Лемешенко, м. Долинська, Кіровоградська обл.»

Кому та скільки платять?

Заздалегідь нам такі питання зазвичай не ставлять. Хоча справа цілком житейська. Якщо ми правильно вас зрозуміли, то мова йде, перш за все, про пенсію за втратою годувальника. Призначається такий вид пенсії зазвичай в розмірі 50% пенсії померлого. Але можуть бути і нюанси.

Скористатися правом на такий вид пенсії може, перш за все, дружина, якщо вона досягне пенсійного віку або, раптом, оформить групу інвалідності. У такому випадку вона замість своєї, імовірно невисокої, пенсії зможе отримувати половину пенсії чоловіка, що часто буває вигідно. Отримувати пенсію за втратою годувальника можуть і діти померлого, якщо вони не досягли 18 років або далі навчаються до 23 років. Є в законі і пункт про те, що якщо дитині встановлено групу інвалідності до 18 років, то право на пенсію за втратою годувальника така дитина може отримувати довічно.

Іноді пенсія за втратою годувальника оформляється одразу на кількох членів сім’ї, яка розподіляється між ними рівними частками. В такому разі виплачується не 50%, а 100% пенсії годувальника на всіх непрацездатних членів сім’ї, які претендують на такий вид пенсії.

Одноразові виплати для сім’ї годувальника

У разі смерті пенсіонера особам, які здійснили його поховання, виплачується допомога в розмірі двомісячної пенсії, яку отримував пенсіонер на момент смерті.

Сума пенсії, що належала пенсіонерові й залишилася недоотриманою у зв’язку з його смертю, виплачується – по місяць смерті включно – членам його сім’ї.

Все це стосується звичайної пенсії, яка призначається за нормами Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування». У випадку з пенсіями військовослужбовців порядки дещо інші. Наприклад, в разі смерті військового пенсіонера його родичам допомога на поховання виплачується у розмірі тримісячної пенсії.

Сергій Коробкін, незалежний консультант

Раніше опубліковано: Наші діти й онуки залишаться без пенсії? Серйозно?

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні