Четвер, 25 Квітня, 2024
ГоловнаПільгиЧому беруть плату за послуги соцпрацівника?

Чому беруть плату за послуги соцпрацівника?

Этот материал также доступен на русском языке
У літньому віці багато хто потребує сторонньої допомоги: складно ходити по продукти, готувати їжу, підтримувати лад у домівці.

Особливо гостро це відчувають ті, кому ніхто не допомагає. У таких випадках доводиться розраховувати на соціальні служби, але іноді за таку допомогу потрібно доплачувати. Чи законно це? – запитують наші читачі.

Якщо пенсія більша за мінімальну

Зоя Георгіївна, яка мешкає в Одеській області, вдова інваліда війни. Син живе в Росії. А 91-річна пенсіонерка, після перелому стегнової кістки, змушена пересуватися на ходунках. Жінка пише: «Звернулася по допомогу до соціальної служби. За послуги, які мені надає соцпрацівник, я плачу на місяць 101 гривню. Пенсія у мене трохи перевищує 5 тисяч гривень, але на ці гроші мені ще доводиться купувати вугілля і дрова. На життя не вистачає. Чому я повинна платити соцпрацівнику?» Схожий лист прийшов і від Вітебської Р.М. з міста Овруч Житомирської області: «Мені 70 років, я самотня: чоловік помер, дітей немає. Отримую пенсію за втратою годувальника – трохи більше 4 тисяч гривень. Мене обслуговує соцпрацівник, за що я повинна щомісяця платити 350 гривень. Чи це правильно?»

Життєві ситуації трохи відрізняються, але сенс один і той же: хоча розміри пенсій не мінімальні, вижити на них складно.

Послуги соціальні, але не безкоштовні?

Щоб відповісти на запитання наших читачок, звернімося до законодавства України.

Відповідно до Закону «Про соціальні послуги» №2671-VIII від 17 січня 2019 року, соціальні послуги надаються безкоштовно дітям з інвалідністю та особам з інвалідністю першої групи, а також дітям-сиротам та дітям, позбавленим батьківського піклування. Отримувати безкоштовні соцпослуги можуть і літні люди, але тільки в тому разі, якщо їхній сукупний дохід становить менше двох прожиткових мінімумів.

На сьогодні прожитковий мінімум для непрацездатних – 1854 гривні, а отже, право на безкоштовні послуги мають лише ті пенсіонери, чий дохід за місяць не перевищує 3708 гривень (1854 грн. х 2).

Що більший дохід, то більше доведеться доплачувати. Так, якщо сукупний дохід одержувача від двох до чотирьох прожиткових мінімумів (3708 грн. 7416 грн.), встановлюється часткова плата за соціальні послуги. Якщо ж дохід більший за чотири прожиткові мінімуми (більше 7416 грн.), оплачувати соціальні послуги доведеться повністю.

***

Можна, звичайно, посперечатися про справедливість встановлених правил, але працівники територіальних центрів соціального обслуговування в даному разі чітко дотримуються чинних норм. Виходячи зі сказаного, і в першому, і в другому випадку плата за соціальні послуги стягується цілком законно.

 Раніше повідомлялося: Як безкоштовно з’їздити до лікарні на таксі?

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні