П’ятниця, 26 Квітня, 2024
ГоловнаСпоживачКупити простіше, ніж лагодити: чому побутова техніка швидко виходить з ладу?

Купити простіше, ніж лагодити: чому побутова техніка швидко виходить з ладу?

Этот материал также доступен на русском языке
Зараз дедалі частіше з'являються нові й досконаліші моделі побутової техніки. Однак вона, на відміну від застарілої, швидко виходить з ладу.

Відремонтувати її часто буває неможливо, бо немає запчастин. Чому ж таке діється і що робити нам, споживачам?

Чому якісну техніку виробляти не завжди вигідно?

Останнім часом термін служби побутової техніки дедалі менший. Це помічають всі. Наприклад, холодильник, куплений 20-25 років тому, у багатьох тихо доживає свій вік де-небудь на дачі. Причому працює він справно і відправлятися на звалище не збирається. Ту ж техніку, що її багато хто з нас придбав недавно, вже доводиться лагодити або навіть міняти на нову.

Вже давно не таємниця, і про це дедалі частіше говорять вголос, що виробникам невигідно виготовляти довговічні прилади. Навіть найвідоміші корпорації усіма силами намагаються змусити споживачів частіше оновлювати побутову техніку і електроніку – їм вигідніше продати нову модель, ніж лагодити стару. Деталі «морально застарілої» техніки знімають з виробництва, хоча пральні машини або ноутбуки могли б прослужити ще кілька років. Наприклад, людям з невеликими доходами, яким не потрібна купа нових малозрозумілих опцій. Споживачам передпенсійного і пенсійного віку теж не цікаві «навороти», якими оснащують нові моделі електроніки. Найчастіше їм потрібен мінімум послуг. У телефонах і комп’ютерах – це вихід в Інтернет, спілкування по телефону і фотокамера. Такі моделі могли б бути довговічними і дешевими, проте їх немає, бо виробників більше цікавить молодь – вона охочіше розлучається з грішми і представляє перспективніших покупців.

Виробників зобов’яжуть збільшити термін служби електроніки

Всього за кілька років термін служби холодильників і пральних машин скоротився до семи років, а у телевізорів і мобільних телефонів він і того менший. Чому ж виробники змушують нас витрачати гроші на придбання нової техніки, хоча стара ще могла б служити вірою і правдою? Це відбувається тому, що в розробку нових моделей виробники вкладають величезні гроші, а повернути їх вони можуть, лише збільшуючи товарообіг і спокушаючи покупців новими електронними іграшками.

Однак останнім часом у світі дедалі більше людей стали вимагати збільшення терміну служби техніки. Це змусило європейські уряди ввести нові норми, за якими виробники повинні протягом 10 років після продажу обслуговувати холодильники, пральні та посудомийні машини. Крім того, споживачам належить мати можливість купити запчастини до цих приладів протягом кількох років після того як самі прилади будуть зняті з виробництва. Експерти вважають, що для великої побутової техніки терміни мусять бути щонайменше 7-10 років, для смартфонів – 5-7 років, а для ноутбуків – 10 років.

Побутову техніку маркуватимуть по-новому

Україна впроваджує систему енергетичного маркування та екодизайну побутових електроприладів відповідно до європейського законодавства. З 1 січня 2022 року вся побутова техніка і електроніка в Україні мусить мати етикетку з позначенням того, скільки електроенергії споживає той чи інший прилад. Це допоможе зменшити витрати електроенергії та викиди парникових газів. Кількість споживаної енергії позначається латинськими літерами від А до G: літерою А позначаються прилади, які споживають найменше електрики, літерою G – ті, що споживають найбільше. Із класу А в Європі прибрали рейтинги А+, А++. Це зроблено для спрощення кваліфікації.

 Раніше опубліковано: Побутова техніка вашого дому. Чи всі моделі однаково корисні?

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні