П’ятниця, 26 Квітня, 2024
ГоловнаПенсійна справаКоли чорнобильцю перерахують пенсію?

Коли чорнобильцю перерахують пенсію?

Этот материал также доступен на русском языке
Ліквідаторам, які не мають групи інвалідності, пенсія може бути призначена достроково.

«Я ліквідатор аварії на ЧАЕС, народився 1953 року. На пенсію вийшов у 50 років (2003 року), маючи 23 з половиною роки стажу. Тоді за законом чорнобильцям достатньо було мати 20 років стажу. Пенсія у мене 1939 гривень. Широко рекламують підвищення пенсій для тих, у кого є 30-35 років стажу. Писали і про те, що чорнобильцям пенсії теж проіндексують. Але мені так нічого і не додали. Кажуть, що замало стажу. Хотілося б знати вашу думку. 

Григорій Макаренко, село Солонці, Херсонська обл.»

Стажу недостатньо…

Як відомо, особи, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, діляться на кілька категорій. Ліквідаторам, які не мають групи інвалідності, пенсія може бути призначена достроково. Але розраховують таку пенсію на загальних підставах за нормами Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування». Розмір пенсії в даному разі залежить від стажу і зарплати.

При такому стажі, як у вас, пенсія навряд чи може бути вища за мінімальну. Навіть за старими нормами для призначення хоча б мінімальної пенсії за віком чоловікам потрібно було 25 років стажу, а зараз вимагають усі 35 років. І тим, у кого є такий стаж, пенсію останнім часом підвищують інтенсивніше. Втім, призначення дострокової пенсії саме собою є пільгою. Інше питання, що така пенсія може бути невисокою.

…але до пенсії нараховують доплати

З 1 липня розмір мінімальної пенсійної виплати становить 1854 гривні, до 1 липня було 1769 гривень. До такого розміру може бути встановлена, наприклад, додаткова пенсія за шкоду, заподіяну здоров’ю, відповідно до Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи». Розмір такої додаткової пенсії зараз становить всього 170,82 гривні (для чорнобильців II категорії). Це цілком може бути ваш випадок. Так ми, імовірно, виходимо на вказаний вами загальний розмір пенсії станом на червень – 1939 гривень (1769 грн. + 170,82 грн.).

Що стосується індексації, то вам її, імовірно, з 1 березня не проводили. Деяким пенсіонерам, чиї пенсії взагалі не перераховувалися з січня по липень поточного року, з 1 липня встановили доплату – 100 гривень. Можливо, це підвищення торкнулося і вас. Крім того, як зазначено вище, з 1 липня зріс розмір мінімальної пенсії – з 1769 до 1854 гривень, що мусило автоматично позначитися на розмірі вашої пенсії. Чергове підвищення мінімальної пенсії заплановано в грудні. Тож скоро буде ще один перерахунок.

Сергій Коробкін, незалежний консультант

Раніше опубліковано: Рада прийняла за основу законопроект про щорічну індексацію пенсії

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні