Вівторок, 23 Квітня, 2024
ГоловнаДачаЯк зберегти кавуни свіжими до зими?

Як зберегти кавуни свіжими до зими?

Этот материал также доступен на русском языке
Кавуни, вирощені у південному регіоні, містять більше сухої речовини, цукрів і вітамінів, ніж ті, що росли на півночі. Хоча в цілому енергетична цінність баштанних культур невисока - у 100 г м'якоті міститься всього 38 ккал.

 

Недаремно про них кажуть: «Мінімум калорій – максимум біологічної цінності».

Річна потреба

Завдяки збалансованому складу плоди кавуна належать до біологічно активних харчових продуктів. Вони є джерелом важливих речовин, які сприяють поліпшенню роботи серця, печінки, шлунка, нирок, підвищенню життєвого тонусу. За даними науковців, річна потреба людини у плодах баштанних культур становить 31 кг, а саме кавуна – 8 кг.

Дуже важливим елементом технології вирощування кавуна є збирання врожаю. Збирають його вибірковим або суцільним способом, залежно від групи стиглості сорту або гібрида: ранні – вибірково в міру дозрівання плодів, середньо- і пізньостиглі – зазвичай одноразово. Стиглість кавуна неважко визначити навіть пересічному споживачеві за такими типовими ознаками: всихання вусиків і «ложечки» біля плодоніжки, інтенсивність забарвлення шкірки (восковий наліт), характерний глухий звук при легкому постукуванні або потріскування при натисканні на плід.

Від чого залежить лежкість

Тривалість зберігання кавуна залежить від різних чинників, зокрема сортових особливостей, природних умов, технології вирощування і правильного підходу до збирання. Зазвичай плоди поширених нині сортів і гібридів навіть при дотриманні всіх технологічних регламентів здатні зберігати споживчу якість всього 25-35 днів. Втім, уже створено пізні сорти кавуна, що характеризуються підвищеною лежкістю – вони можуть зберігатися до 120 днів і більше (Сніжок, Різдвяний, Новорічний, Атлант).

Відомо, що вирощування кавуна без добрива, зокрема застосування фосфорних добрив, вирощування на суші або зрошування до початку плодоутворення, оптимальні строки сівби покращують лежкість плодів, а надмірне азотне живлення і посів у пізні терміни призводять до її погіршення. Причиною швидкого загнивання плодів може стати їх закладання на зберігання після опадів, тому урожай краще збирати, коли не менше 5-6 днів стоїть тепла суха погода.

Щоб вітаміни не зникали

Істотний вплив на лежкість зібраного врожаю справляє етап транспортування і закладання на зберігання, адже маленькі подряпини або удари призводять до швидкого псування плодів. Щоб їх уникнути, в транспортному засобі заздалегідь настилають солому, на неї обережно вкладають в один шар зібрані плоди, а потім їх так само обережно переносять до сховища.

Оптимальні умови для зберігання плодів кавуна: температура + 2-4°С (за даними деяких дослідників – 6-8°С) і відносна вологість повітря 80-85%. За таких умов зовнішній вигляд і смакові якості плодів зберігаються до 3 місяців. Але підвищення температури до 10-14°С і зменшення вологості призводять до інтенсивнішої втрати поживних речовин і маси плодів, старіння і мацерації м’якоті. При зберіганні хімічний склад плодів поступово змінюється, що позначається на їх харчовій цінності і смакових якостях: якщо після збирання у м’якоті переважають моноцукри, то після тритижневого зберігання зростає вміст цукрози.

Подовжити період споживання кавуна можна не лише за рахунок зберігання плодів у свіжому вигляді – є чимало способів їх консервування та переробки. Більшість із них стануть у пригоді й фермерським господарствам, які хочуть отримувати додатковий дохід у міжсезоння.

Володимир КНИШ, кандидат сільськогосподарських наук

Нагадаємо, раніше ми розповідали, що в Одеській області виростили кавуни незвичайної форми.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні