Вівторок, 16 Квітня, 2024
ГоловнаДачаПрикарпатець назвав сорт винограду, який не боїться примх погоди

Прикарпатець назвав сорт винограду, який не боїться примх погоди

Этот материал также доступен на русском языке
Виноград на своїй ділянці вирощую вже понад 30 років. І кожен сезон приносить задоволення, несподіванки, а буває - і розчарування, коли природа перекреслює твої старання і залишаєшся майже без урожаю.

Так було минулоріч у нас, на Прикарпатті, коли весняні приморозки знищили однорічні пагони, довжина яких вже сягала 5-15 см. Вегетація виноградних кущів після цього розпочалась із значним запізненням (майже на місяць) із сплячих і заміщуючих бруньок, але урожай був майже весь втрачений.

Бурштинові грона винограду

І як завжди буває в таких випадках, ще раз переконуєшся, що є сорти, які і в цих непростих умовах можуть потішити, але це, як правило, старі, перевірені досвідом і роками.

Сьогодні хочеться розказати поціновувачам виноградної лози про сорт Плевен, який в такий складний рік втратив всього 20% урожаю і традиційно показав стабільність і порадував своїми янтарними гронами.

Характеристики сорту

– швидке нарощування вегетативної маси і практично її повне визрівання;

– адаптивність до частих змін погодних умов;

– добре запилення за будь-якої погоди, завдяки чому не буває горошіння й неодночасного дозрівання ягід;

– легке розмноження всіма можливими способами;

– висока транспортабельність і збереження урожаю як на кущах, так і після їхнього збору;

– хороший смак і достатньо великі і красиві ягоди;

– осами практично не пошкоджується.

Походження і особливості вирощування

Цей сорт отриманий в результаті схрещування сортів Італія та Янтар в інституті міста Плевен (Болгарія). Він характеризується раннім терміном дозрівання з вегетаційним періодом 110-120 днів. Урожай дозріває в першій половині серпня. Ягоди великі, жовто-зелені, жовті, при повному дозріванні – бурштинового кольору. Довжина ягоди 28-30 мм, ширина 20-24 мм, вага 7-10 г.

Грона середнього розміру, масою 0,4-0,7 кг. Форма ягід овальна. М’якоть м’яка, хрустка, має гармонійний смак з квітковими нотками, а при повному дозріванні присутній злегка мускатний смак.

Він росте і добре плодоносить на напівзатінених ділянках, прекрасно запилюється в умовах вітру і дощу. Плевен не вимогливий до ґрунту, доволі стійкий проти грибкових захворювань і шкідників, але профілактичні обробки необхідні.

Зберігається три місяці

Цей сорт характеризується великою силою росту. Листочки виростають темно-зелені, від середнього до більшого розміру, п’ятилопатеві, з розсіченням, гладкою поверхнею і без опушення зворотної сторони. Квітки двостатеві, в будь-яку погоду запилюються власним пилком. Крім того Плевен – це хороший запилювач для винограду з функціональним жіночим типом квітки.

Із ягід Плевена отримують відмінні соки і варення, компоти і джеми. Ягоди мають гарне цукронакопичення. Якщо грона Плевена розкласти в один шар на підстилку з соломи чи тирси, урожай можна зберігати протягом 3 місяців.

Цей сорт потребує нормування і обрізування на 8-12 вічок.

Плевен – оптимальний столовий сорт для вирощування на присадибній і дачній ділянці. Цей сорт підходить як досвідченому виноградарю, так і тому хто вирішив вирощувати сонячну ягоду вперше.

Цьогоріч Плевен дав гарний врожай красивих, великих, бурштинових грон.

Богдан ІВАНІЧОК, виноградар-експериментатор.

м. Івано-Франківськ.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні