Пятница, 19 апреля, 2024
ГлавнаяДачаПрикарпатець назвав сорт винограду, який не боїться примх погоди

Прикарпатець назвав сорт винограду, який не боїться примх погоди

Виноград на своїй ділянці вирощую вже понад 30 років. І кожен сезон приносить задоволення, несподіванки, а буває - і розчарування, коли природа перекреслює твої старання і залишаєшся майже без урожаю.

Так було минулоріч у нас, на Прикарпатті, коли весняні приморозки знищили однорічні пагони, довжина яких вже сягала 5-15 см. Вегетація виноградних кущів після цього розпочалась із значним запізненням (майже на місяць) із сплячих і заміщуючих бруньок, але урожай був майже весь втрачений.

Бурштинові ґрона винограду

І як завжди буває в таких випадках, ще раз переконуєшся, що є сорти, які і в цих непростих умовах можуть потішити, але це, як правило, старі, перевірені досвідом і роками.

Сьогодні хочеться розказати поціновувачам виноградної лози про сорт Плевен, який в такий складний рік втратив всього 20% урожаю і традиційно показав стабільність і порадував своїми янтарними ґронами.

Характеристики сорту

— швидке нарощування вегетативної маси і практично її повне визрівання;

— адаптивність до частих змін погодних умов;

— добре запилення за будь-якої погоди, завдяки чому не буває горошіння й неодночасного дозрівання ягід;

— легке розмноження всіма можливими способами;

— висока транспортабельність і збереження урожаю як на кущах, так і після їхнього збору;

— хороший смак і достатньо великі і красиві ягоди;

— осами практично не пошкоджується.

Походження і особливості вирощування

Цей сорт отриманий в результаті схрещування сортів Італія та Янтар в інституті міста Плевен (Болгарія). Він характеризується раннім терміном дозрівання з вегетаційним періодом 110-120 днів. Урожай дозріває в першій половині серпня. Ягоди великі, жовто-зелені, жовті, при повному дозріванні — бурштинового кольору. Довжина ягоди 28-30 мм, ширина 20-24 мм, вага 7-10 г.

Грона середнього розміру, масою 0,4-0,7 кг. Форма ягід овальна. М’якоть м’яка, хрустка, має гармонійний смак з квітковими нотками, а при повному дозріванні присутній злегка мускатний смак.

Він росте і добре плодоносить на напівзатінених ділянках, прекрасно запилюється в умовах вітру і дощу. Плевен не вимогливий до ґрунту, доволі стійкий проти грибкових захворювань і шкідників, але профілактичні обробки необхідні.

Зберігається три місяці

Цей сорт характеризується великою силою росту. Листочки виростають темно-зелені, від середнього до більшого розміру, п’ятилопатеві, з розсіченням, гладкою поверхнею і без опушення зворотної сторони. Квітки двостатеві, в будь-яку погоду запилюються власним пилком. Крім того Плевен — це хороший запилювач для винограду з функціональним жіночим типом квітки.

Із ягід Плевена отримують відмінні соки і варення, компоти і джеми. Ягоди мають гарне цукронакопичення. Якщо ґрона Плевена розкласти в один шар на підстилку з соломи чи тирси, урожай можна зберігати протягом 3 місяців.

Цей сорт потребує нормування і обрізування на 8-12 вічок.

Плевен — оптимальний столовий сорт для вирощування на присадибній і дачній ділянці. Цей сорт підходить як досвідченому виноградарю, так і тому хто вирішив вирощувати сонячну ягоду вперше.

Цьогоріч Плевен дав гарний врожай красивих, великих, бурштинових ґрон.

Богдан ІВАНІЧОК, виноградар-експериментатор.

м. Івано-Франківськ.

Новое на сайте

купить ноутбук Одесса, цены в Украине