Субота, 27 Квітня, 2024
ГоловнаДачаЧому скорочуються площі під виноградниками?

Чому скорочуються площі під виноградниками?

Этот материал также доступен на русском языке
За останні 5 років площа плодоносних виноградників в Україні скоротилася на 13%, до 37,2 тис. га у 2020 році. Водночас обсяги виробництва винограду скоротилися на 25%.

Такий низький валовий збір винограду 2020 року, а відповідно і низька врожайність винограду, були викликані посухами на півдні України – основному регіоні вирощування даної культури. 60% українського винограду вирощується в Одеській області, далі йдуть Закарпатська, Миколаївська та Херсонська області.

Імпортні постачання винограду значно перевищують експортні. Обсяг імпорту винограду безпосередньо залежить від власного виробництва. У роки з низьким валовим збором винограду імпортні постачання становлять 40-45 тис. тонн, у сприятливіші для цієї галузі роки – 20-30 тис. тонн.

Основним і безперечним лідером у постачаннях винограду є Туреччина. У 2020 році цією країною було постачено 79% українського імпорту винограду, який склав 45 тис. тонн. Далі йдуть Молдова (6%), Єгипет (3%), Перу (3%) та Італія (2%).

У нинішньому сезоні врожайність винограду неоднорідна. На заході України та в господарствах південної України, де здійснювалося зрошення, урожай хороший, попри тривалу холодну весну. Господарства півдня, в яких було недостатньо вологи через посуху, мають гірші показники врожайності. Експерти вважають, що урожай винограду цього року буде вищий порівняно з торішнім.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, що під Одесою пройшов виноградний фестиваль.

Джерело: agroreview.com

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні