Субота, 21 Вересня, 2024
ГоловнаДозвілля10 цікавих фактів про українське кіно

10 цікавих фактів про українське кіно

Этот материал также доступен на русском языке
11 вересня ми відзначаємо День українського кіно. Це свято було введено 1996 року другим президентом України Леонідом Кучмою, який таким чином підтримав ініціативу кінематографістів країни. 

Останніми роками наше кіно дедалі сміливіше виходить на світовий ринок, з’являється безліч гідних фільмів, створених українськими режисерами. Напередодні ювілею ми хочемо згадати найбільш значущі віхи вітчизняного кінематографу.

1. Історія українського кіно розпочалася в Одесі, коли в 1893 році механік фізико-математичного факультету Новоросійського університету Йосип Тимченко створив прототип сучасної кінокамери. На Одеському іподромі цією камерою було знято перші фільми – «Вершник» і «Метальник списа».

2. У 1896 році відбувся перший кіносеанс в Україні. Його ініціював фотограф Альфред Федецький – він зняв і продемонстрував глядачам короткі сюжети, помічені ним на вулицях Харкова.

3. Перший німий ігровий вітчизняний фільм було знято в 1911 році і мав назву «Запорізька Січ». Режисер Данило Сахненко зняв його в Катеринославі (нині – Дніпро).

4. У 1927 році діти змогли побачити створену першими українськими мультиплікаторами дитячу стрічку «Казка про солом’яного бичка». На жаль, до теперішнього часу плівка не збереглася.

5. Перша Київська кінофабрика з’явилася в 1928 році. А вже в 1930-му тут було знято шедевр Олександра Довженка «Земля», який на Всесвітній виставці в Брюсселі увійшов до десятки найкращих фільмів світу.

6. Перший звуковий вітчизняний фільм зняв знаменитий режисер, один із засновників документального кіно Дзиґа Вертов. Картина називалася «Ентузіазм. Симфонія Донбасу». Для синхронних зйомок звуку і зображення було застосовано апаратуру оптичного запису і відтворення звуку на кіноплівку професора Шоріна. Чарлі Чаплін назвав цей фільм однією з найбільш вражаючих звукозорових симфоній.

7. Картина Сергія Параджанова «Тіні забутих предків» вийшла на екрани 1964 року і була відзначена багатьма міжнародними нагородами і фестивальними призами. В цілому картина здобула 67 нагород.

8. Найвідоміший український мультфільм про пригоди козаків вийшов на екрани в 1967 році. Серію «Як козаки у футбол грали» футболісти «Динамо» переглядали перед кожним матчем. Вони вважали, що це допомагає їм перемогти.

9. Перший телесеріал вітчизняної кіностудії – «Царівна» – складався з 20 серій і був знятий 1994 року.

10. Свою першу нагороду на Канському міжнародному фестивалі українські кінематографісти отримали в 2005 році за фільм режисера Ігоря Стрембіцького «Подорожні».

Нагадаємо, раніше ми розповідали про Валентина Ігнатенка – чоловіка-оркестр.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні