Субота, 20 Квітня, 2024
ГоловнаСтатті7 порад, як знайти спільну мову з рідними людьми

7 порад, як знайти спільну мову з рідними людьми

Этот материал также доступен на русском языке
8 вересня ми відзначаємо День вибачень. І хоча свято це неофіційне, воно змушує нас замислитися над тим, як складаються наші стосунки з людьми. Особливо болісно ми сприймаємо сварки з рідними і близькими. Ці образи накопичуються, завдаючи психологічних ран, які дуже важко залікувати. 

Психологи попереджають: лише ті, хто готовий вибачати інших, можуть по-справжньому бути щасливими і здоровими.

1. ГОВОРІТЬ ПРО СВОЇ ПОЧУТТЯ. Одна з найбільших помилок у спілкуванні з родичами – це закиди. Потрібно обов’язково говорити про те, що ви відчуваєте, але нікого не звинувачуючи при цьому. Якщо хочете вказати на помилку або промах когось із домочадців, спочатку зробіть комплімент або похваліть його за успіхи, а потім поясніть, що саме не так. При цьому намагайтеся уникати менторського тону.

2. ХВАЛІТЬ ЗА ДОСЯГНЕННЯ. Люди більш охоче критикують інших за помилки, а добрі справи сприймають як щось звичайне. Спробуйте чинити навпаки: ніколи не залишайте без уваги досягнення ваших родичів, а про погане говоріть чітко, але без критики, спокійно і доброзичливо. Взагалі, говорячи про свої претензії, треба висловлювати лише їхню суть – що саме вас не влаштовує.

3. НЕ ДАВАЙТЕ НЕПРОХАНИХ ПОРАД. Виступаючи в ролі наставника або вихователя, ви автоматично підриваєте довіру і налаштовуєте близьких проти себе. Навряд чи вони навмисне намагаються зробити щось неправильно, погіршити своє життя або нашкодити комусь. Вони мають право на власний досвід і думку, а найголовніше – на власні помилки. Поважайте це право.

4. ЦІКАВТЕСЯ ДУМКОЮ ОТОЧУЮЧИХ. Частіше просіть поради і посильної допомоги, навіть якщо можете впоратися самі. Будь-яка людина підсвідомо прагне до того, щоб бути корисною, тому вам обов’язково допоможуть. Крім того, таким чином ви піднімете самооцінку близької людини.

5. ВИЗНАЧАЙТЕ ВЛАСНІ КОРДОНИ. Не бійтеся говорити про те, що вам не подобається. Це допоможе не накопичувати дрібних образ, які ризикують вилитися у затяжний конфлікт, і захистить вас від того, хто спробує сісти на шию. Але не забувайте, що претензії потрібно висловлювати мирно.

6. ПРОСІТЬ ВИБАЧЕННЯ, ЯКЩО НЕ ПРАВІ. Не бійтеся вибачатися, це свідчить не про слабкість, а скоріше, навпаки – говорить про благородство і гнучкість. Якщо попросити вибачення одразу, неприємного осаду не залишиться, а образа забудеться дуже швидко. Якщо ж цього не зробити, в стосунках між близькими людьми може з’явитися відчутна тріщина, і потім налагодити їх буде складніше.

7. НАВЧІТЬСЯ СЛУХАТИ. Вислуховувати одне одного ми вміємо не завжди – то часу немає, то настрій непідходящий, то тема здається дрібницею. Але ж з деякими проблемами, крім близької людини, нам і звернутися немає до кого. Намагайтеся спілкуватися з домочадцями на рівних, уважно і доброзичливо вислуховувати їх. Вони мусять знати, що вам не байдуже все, що з ними відбувається.

«Скандальне» свято

За легендою, історія Дня вибачень почалася в 1974 році, коли на посаду президента Америки вступив Джеральд Форд. Восьмого вересня він видав президентську прокламацію, яка вибачала президента Річарда Ніксона за будь-які проступки, пов’язані з Уотергейтським скандалом. Цей політичний конфлікт виник через незаконне прослуховування штаб-квартири демократичної партії, причетним до якого вважали Ніксона.

Нагадаємо, що раніше ми розповідали, як змінити своє ставлення до віку.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні