Основні принципи харчування:
- Енергетична збалансованість. Літнім людям рекомендується не переїдати і відмовитися від вживання великої кількості жирів і вуглеводів. Жирні сорти риби і м’яса, цукор, хлібобулочні вироби, випічка і навіть каші можуть внести дисбаланс в обмін речовин і негативно вплинути на здоров’я. Будь-якої їжі має бути в міру.
- Профілактика атеросклерозу. Захворювання судин вважаються однією з основних причин скорочення тривалості життя, при цьому ризик їх виникнення можна контролювати за допомогою харчування. Так, якщо є вибір між м’ясом і рибою, варто вибрати рибу. Крім цього, корисно вживати кисломолочні продукти, фрукти і овочі, які сприяють зниженню рівня холестерину.
- Розумна різноманітність. Їжа для літніх людей має бути не лише корисною, а й різноманітною. У тижневому меню мають бути крупи, макаронні вироби, м’ясо, риба, яйця, молочні продукти, овочі та фрукти. При цьому різноманітність визначається індивідуальними особливостями здоров’я.
- Харчування літніх людей мусить бути збалансованим, багатим на життєво важливі мікро- і макроелементами. Організм не завжди може отримати необхідні поживні речовини з термічно обробленої їжі, тому в раціоні мають бути сезонні овочі, фрукти і зелень.
- Перевага легким продуктам. Їжа для людей віком від 60 років мусить бути легкозасвоюваною. Чим найкраще годувати літню людину? У меню мають переважати риба і кисломолочні продукти, а від копченого м’яса, сала, грибів і бобових краще відмовитися, оскільки вони довго перетравлюються і можуть негативно впливати на роботу шлунково-кишкового тракту.
- Їжа має викликати апетит. У багатьох літніх людей притупляється почуття голоду, вони починають їсти рідше і без задоволення. Для того щоб це компенсувати, в страви можна додавати трохи спецій, що поліпшують апетит, а також цибулю, часник і зелень. Кислі фрукти (яблука, апельсини) також мають здатність викликати апетит, тому їх можна давати в невеликих кількостях незадовго до основного вживання їжі.
Джерело: seniorgroup
Раніше опубліковано: Три незвичайні системи харчування