Субота, 20 Квітня, 2024
ГоловнаДомашня енциклопедіяЖиття без старості: як слід харчуватися літнім людям?

Життя без старості: як слід харчуватися літнім людям?

Этот материал также доступен на русском языке
За допомогою правильного раціону можна скорегувати чимало проблем зі здоров'ям, таких як гастрит, ожиріння, атеросклероз, гіпертонія. Насамперед харчування в літньому віці має враховувати добову потребу в калоріях.

Основні принципи харчування:

  1. Енергетична збалансованість. Літнім людям рекомендується не переїдати і відмовитися від вживання великої кількості жирів і вуглеводів. Жирні сорти риби і м’яса, цукор, хлібобулочні вироби, випічка і навіть каші можуть внести дисбаланс в обмін речовин і негативно вплинути на здоров’я. Будь-якої їжі має бути в міру.
  2. Профілактика атеросклерозу. Захворювання судин вважаються однією з основних причин скорочення тривалості життя, при цьому ризик їх виникнення можна контролювати за допомогою харчування. Так, якщо є вибір між м’ясом і рибою, варто вибрати рибу. Крім цього, корисно вживати кисломолочні продукти, фрукти і овочі, які сприяють зниженню рівня холестерину.
  3. Розумна різноманітність. Їжа для літніх людей має бути не лише корисною, а й різноманітною. У тижневому меню мають бути крупи, макаронні вироби, м’ясо, риба, яйця, молочні продукти, овочі та фрукти. При цьому різноманітність визначається індивідуальними особливостями здоров’я.
  4. Харчування літніх людей мусить бути збалансованим, багатим на життєво важливі мікро- і макроелементами. Організм не завжди може отримати необхідні поживні речовини з термічно обробленої їжі, тому в раціоні мають бути сезонні овочі, фрукти і зелень.
  5. Перевага легким продуктам. Їжа для людей віком від 60 років мусить бути легкозасвоюваною. Чим найкраще годувати літню людину? У меню мають переважати риба і кисломолочні продукти, а від копченого м’яса, сала, грибів і бобових краще відмовитися, оскільки вони довго перетравлюються і можуть негативно впливати на роботу шлунково-кишкового тракту.
  6. Їжа має викликати апетит. У багатьох літніх людей притупляється почуття голоду, вони починають їсти рідше і без задоволення. Для того щоб це компенсувати, в страви можна додавати трохи спецій, що поліпшують апетит, а також цибулю, часник і зелень. Кислі фрукти (яблука, апельсини) також мають здатність викликати апетит, тому їх можна давати в невеликих кількостях незадовго до основного вживання їжі.

Джерело: seniorgroup

Раніше опубліковано: Три незвичайні системи харчування

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні