П’ятниця, 19 Квітня, 2024
ГоловнаДачаСадівниця назвала найсприятливіший час для садіння дерев на півдні

Садівниця назвала найсприятливіший час для садіння дерев на півдні

Этот материал также доступен на русском языке
В південних областях найкращим часом для висаджування плодових дерев є осінь. Практично весь листопад і грудень земля не промерзає на глибину залягання коренів, і молодим деревцям не грозить переохолодження і вимерзання.

Глибина садивних ям для всіх деревних порід повинна бути не менше 60-70 см, діаметр 100-120 см. При викопуванні верхній шар родючого ґрунту викидають в одну сторону, нижній – в іншу. У садивну яму, на дно вносять 1-2 відра перегною або перепрілого компосту і ретельно перемішують його з верхнім, родючим шаром ґрунту, заповнюючи яму до половини. Якщо ґрунт піщаний, на дно ями рекомендується покласти 5-10 см змішаної з перегноєм глини.

У глинистому ґрунті (на важких глинах) пісочний прошарок можна зробити для саджанців винограду, персиків, груш. Садити дерево треба так, щоб «колінце» (коренева шийка) дивилося на південь і знаходилася вище рівня землі на 5-6 см.

Ягідні кущі – малина, смородина, аґрус, ожина за осіннього садіння не тільки встигнуть добре прижитися, але і будуть здатні порадувати урожаєм. Чого практично не можна домогтися при весняному садінні через часті весняні суховії, як сильно пригнічують ці вологолюбні рослини.

Якщо грудень і січень сухий і без опадів, деревця бажано полити. Особливо важливий полив на початку вегетації, якщо не буде дощів в березні і квітні.

І, все ж, при осінньому садінні садівникові слід врахувати такі фактори ризику як: сильний вітер, снігопади, ожеледь, які можуть нахилити або навіть поламати молоді рослини. Тому при весняному садінні неодмінно прив’язують молодий саджанець до міцно вбитого поруч кілочка (в двох місцях – зверху і знизу штамба).

У заміських дачах слід захистити молоді саджанці від гризунів, обмотуючи стовбурці білою мішковиною, агроволокном або очеретом, рогозом. А, крім того, зараз у продажу з’явилися довговічні пластикові сітки, виготовлені у вигляді циліндра, які здатні захистити стовбур деревця не тільки від гризунів, але і від сонячних опіків.

Запорука гарної приживлюваності саджанців в нашому регіоні – рясний полив деревець під час садіння, мульчування лунок (діаметр лунки 1 м) шаром мульчі 7-10 см завтовшки, залишаючи навколо стовбура вільний простір в 3-4 см.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, коли краще саджати півонії.

Тетяна ЛЯШЕНКО.

м. Первомайськ Миколаївської області.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні