Четвер, 25 Квітня, 2024
ГоловнаРізнеПогода і урожай: як би голодними не зостатися

Погода і урожай: як би голодними не зостатися

Этот материал также доступен на русском языке
В останні роки через зміни клімату велика частина українських земель переходить у зону ризикованого землеробства.

А це означає, що врожаї ще більше залежатимуть від природно-аномальних явищ – несподіваних заморозків, запізнення або раннього приходу пір року, посух, постійних дощів. Як же справи з урожаєм цього року?

Багатьом аграріям пам’ятна торішня критична ситуація, коли в деяких частинах України взагалі не було опадів протягом майже чотирьох місяців. Погодні умови і цього року були непростими – тривалі періоди спеки змінювалися аномальними зливами з грозами, градом і шквальним вітром. Це призвело до високої вологості повітря і вилягання посівів. Зараз на всій території країни проходить збирання зернових і зернобобових культур, і чи вдасться урожай зібрати без втрат, буде ясно до кінця серпня.

Проте, як кажуть аграрії, попри примхи погоди, урожай озимих очікується на хорошому рівні. І якщо у серпні не буде сильних дощів, то збирання зернових культур пройде без ускладнень. А от з урожаєм кукурудзи, очевидно, будуть проблеми: тривала відсутність опадів і висока температура повітря погано позначилися на врожайності цієї культури. Їй бракує вологи і у ґрунті, і в повітрі.

Зміна клімату й нові технології змушують українських аграріїв змінити підхід до вирощування багатьох культур. Вони перебудовуються під точне землеробство, відходять від класичної технології оранки і активно знижують використання хімічних засобів захисту.

Прогнози збуваються?

Прогнози кліматологів уже збуваються: зростає температура повітря, зменшується кількість води у великих річках, які живили озера регіону, а деякі малі річки міліють і зникають. Крім того, через високу температуру повітря випаровування вологи з ґрунту відбувається значно швидше, ніж у минулому столітті, що ускладнює роботу хліборобів. Зате в частині опадів вчені не прогнозують у найближчі десятиліття якихось істотних змін.

Що передувало: Що діється з кліматом? Погода всім дошкулила

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні