П’ятниця, 19 Квітня, 2024
ГоловнаРізнеЩо відбувається з кліматом? Погода всім дошкулила

Що відбувається з кліматом? Погода всім дошкулила

Этот материал также доступен на русском языке
Клімат на землі, а отже і в нашій країні, змінюється, глобальне потепління провокує танення льодовиків, а також аномальні погодні явища.

Вчені стверджують, що через кілька десятків років в Україні можуть з’явитися нові тварини та рослини, а звичні нам культури, як-от буряк, можуть взагалі зникнути.

Тропічні зливи, лісові пожежі й торнадо

Людська діяльність дедалі більше сприяє зміні природи. Світова кліматична система вийшла з рівноваги, в якій вона перебувала останні кілька тисяч років, і тепер нам доводиться звикати до стрімких змін погодних умов. Як вважають учені, клімат в Україні змінюється швидше, ніж на всій земній кулі. Наприклад, середньорічна температура повітря у нас у країні в середньому підвищилася на 1,2 градуса, а це більше, ніж середні цифри у світі. При цьому експерти зі зміни клімату вважають, що зростання середньої температури можна буде уповільнити, якщо люди перестануть шкодити природі.

За сценарієм, який вчені склали для України, в найближчі 50-100 років клімат у нас стане сухішим. Почнеться опустелювання, яке буде рухатися з південного сходу країни на північний захід. Літо стане спекотнішим і сухішим, а опадів буде катастрофічно мало. Через спеку в атмосферу потраплятиме більше вологи, тому дощі стануть інтенсивнішими. Здебільшого країну терзатимуть рясні зливи. При цьому ґрунт залишатиметься сухим, бо для його нормального зволоження дощі мають бути спокійними і тривалими. А при потужних зливах вода стікатиме з пересохлої землі і не встигне проникнути в нижні шари. Додатковим «подарунком» рясних дощів стануть повені та підтоплення. Щоб уникнути подібних стихійних негараздів, владі доведеться перебудовувати системи водовідведення.

Зросте також зимова температура, але це не означає, що зими у нас не буде. Навпаки, через порушення природного балансу Україну відвідуватимуть аномальні арктичні похолодання. З ними до країни приходитимуть сильний сніг і морози. Довго сніг триматися не буде, а це значить, що почнуть міліти ріки, які живляться водою від танучих снігів. Через відсутність снігу стара трава не перегниватиме і залишиться сухою, а це у поєднанні зі спекою призводитиме до виникнення лісових пожеж. Крім того, сильні засухи можуть провокувати пилові бурі й торнадо.

Глобальне потепління має позитивні моменти

На думку експертів, з плином часу наш клімат дедалі більше скидатиметься на клімат Австралії. В Україні добре ростиме пшениця, ячмінь та олійні культури. А от сою, ріпак і кукурудзу стане вирощувати дедалі важче через надто суху та спекотну погоду. Також є ймовірність того, що національний овоч – буряк стане делікатесом. Справа в тому, що він дуже любить вологу, тому в гарячому та посушливому кліматі виростити буряк буде проблематично.

Втім, глобальні зміни клімату принесуть не лише неприємності. Є в цьому і позитивні моменти. Наприклад, тепла погода взимку дозволить заощадити на опаленні. Щоправда, при цьому через значні температурні стрибки уряду доведеться задуматися про те, як модернізувати опалювальні мережі в містах, щоб жителі країни могли самі регулювати тепло у своїх квартирах. А от влітку, щоб уникнути спеки, доведеться оснащувати транспорт кондиціонерами, збільшувати кількість зелених насаджень, а також змінювати міську забудову.

Екзотичні отруйні змії й черепахи

Зміна клімату призведе до зміни флори і фауни в Україні – з’являться нові види і зникнуть ті, які жили тут багато років. Звичні для України тварини найдовше збережуться на Волині та в Карпатах. А «переселятися» нові види тварин і рослин стануть також із південного сходу на північний захід. Втім, це нас дивувати не мусить, бо в Україні вже давно з’явилися нові види тварин. Наприклад, кільчаста горлиця, яка мешкає в Ірані, рожеві пелікани та фламінго. А років 15-20 тому в Донецькій області з’явилися шакали, які потім поширилися по всьому українському степу. Але найнеприємніше – вчені вважають, що в наших краях можуть оселитися отруйні змії на кшталт гюрзи. Оселяться у нас і сухопутні черепахи. Адже якщо в далекому майбутньому потепління перевищить три градуси, то південь України може перетворитися на пустелю. А поки що спостереження вчених за останні десять років свідчать про те, що клімат на півдні швидко наближається до субтропічного.

Чим небезпечне танення льодовиків?

Танення крижаного щита Гренландії спровокувало потрапляння великої кількості ртуті в навколишні річки. У природі ртуть можна знайти в деяких породах, і танучі льодовики, поступово спускаючись донизу, до Світового океану, подрібнюють цю породу. Ртуть потрапляє в талу воду, а з нею в місцеві водойми. Цей небезпечний метал не тільки отруює довкілля, але й накопичується в організмах морських тварин. З рибою, яку виловлюють у північних водах, ртуть може потрапляти на стіл до людини. Особливо це стосується корінних народів Арктики, для яких риба є основною їжею.

Наша довідка. Ртуть – надзвичайно небезпечна хімічна речовина, при отруєнні якою виникають серйозні проблеми зі здоров’ям. Знижується працездатність, погіршується пам’ять, порушується мовлення, страждають усі органи людського тіла.

Ілюстративне фото

Раніше повідомлялося: Погода в Україні на середу, 18 серпня

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні