Четвер, 28 Березня, 2024
ГоловнаСтаттіЧи є ліки від старості? І як подовжити життя?

Чи є ліки від старості? І як подовжити життя?

Этот материал также доступен на русском языке
Нещодавно японський вчений Йосінорі Осумі отримав Нобелівську премію в галузі медицини за відкриття, яке може допомогти позбутися захворювань і подовжити життя людям.

У чому суть цього відкриття?

Клітини «ремонтують» себе самі

Професор Йосінорі Осумі відкрив механізм одного з найважливіших фізіологічних процесів – аутофагії – ще в 2016 році. Цей процес закладений в нас самою природою і вчений переконаний, що він є одним з механізмів протидії старінню. Більше того, в нашому організмі є 15 генів, які відповідають за цей процес.

У перекладі з грецької «аутофагія» означає «поїдання себе». Вчені давно намагалися зрозуміти, як саме працює цей внутрішньоклітинний механізм, і нарешті їм це вдалося. По суті, це процес переробки віджилих своє і пошкоджених частин клітини.

Відбувається це таким чином. Якщо в клітині виявляються пошкоджені компоненти, вони потрапляють всередину лізосоми (своєрідний пухирець всередині клітини), яка містить ферменти для розщеплення білків і жирів. Після переробки з цих компонентів виходить новий будівельний матеріал, який клітина може використовувати для «ремонту». І хоча процес цей добре налагоджений, іноді він дає збій. В такому випадку у людини починаються проблеми зі здоров’ям – виникають онкологічні захворювання, а також хвороба Паркінсона.

Аутофагія «працює», коли дефекти, що виникають в клітині, організм може швидко усунути. Однак якщо клітина надто пошкоджена, інфікована або мутувала, організм запускає програму її самознищення. Клітина розпадається на окремі «запчастини», і їх знищують макрофаги – своєрідні клітини-сміттярі. Але з плином часу організм людини зношується, процес аутофагії слабшає, і клітинам дедалі важче «ремонтувати» себе. Тому що старшою стає людина, то частіше її організм запускає програму самознищення клітин.

Людина має жити 120 років

Зараз багато які закордонні дослідники активно працюють в сфері створення ліків, які допомагають клітинам відновлювати або посилювати аутофагію, щоб впоратися із хворобами. Вони вважають, що вивчення механізмів аутофагії може забезпечити людині цілковите оновлення організму, а отже, і дуже високу тривалість життя. Однак не всі вчені з цим згодні.

Справа в тому, що клітини мають певний час життя і нескінченно оновлюватися не можуть. Тим більше, що процес старіння пов’язаний в тому числі і з іншими особливостями людського організму. Наприклад, на кінцях наших хромосом є особливі ділянки ДНК – тіломіри, які виконують захисну функцію. Після кожного ділення тіломіри коротшають, і це є однією з найважливіших причин біологічного старіння. Відбувається це дуже повільно, однак настає момент, коли тіломіри зникають зовсім. Після цього сповільнюється процес аутофагії, і клітини все частіше запускають процес самознищення. Вчені вважають, що це має відбуватися не раніше, ніж людина досягне 120-річного віку. Однак на ділі це відбувається набагато раніше, і причини цього добре відомі – неякісна їжа, забруднене повітря і багато інших чинників, що впливають на наш організм.

Довгожителі легендарні та справжні

За легендою, китайський лікар і торговець лікарськими травами Лі Цін’юнь прожив 256 років і помер в 1933 році. Згідно з твердженнями істориків, така людина дійсно існувала, проте тривалість її життя викликає великі сумніви. На сьогоднішній день найстарішою мешканкою планети в її історії було визнано француженку Жанну Кальман, яка в 1997 році померла 122-річною. Дати її народження і смерті підтверджено документами.

На тривалість життя впливають шкідливі звички

Американські вчені проаналізували причини невисокої тривалості життя людей. Дослідження вони проводили більш ніж в ста країнах світу. Як виявилося, майже три чверті всіх померлих стали жертвами власних шкідливих звичок. Найнебезпечнішою з них названо паління, яке викликає захворювання серцево-судинної системи, онкологічні проблеми і діабет. На другому місці – нестриманість і нерозбірливість в їжі. Зайва вага стає причиною гіпертонії, атеросклерозу, захворювань печінки і нирок.

 Нагадаємо, раніше опубліковано: Три питання про щеплення. Актуально!

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні