Середа, 24 Квітня, 2024
ГоловнаДачаКому корисно споживати нут?

Кому корисно споживати нут?

Этот материал также доступен на русском языке
За посівними площами нут посідає третє місце в світі серед зернобобових культур. Вирощують його і в Україні.

В Індії і Пакистані його вирощують більш ніж на 8,4 млн га. Ефіопія в останні роки збільшила виробництво нуту більш ніж в сто разів. Найбільші виробники зерна – Канада і Австралія. Ще кілька років тому в цих країнах гадки не мали про те, що таке нут, а сьогодні довели виробництво цієї зернобобової культури до сотень тисяч тонн.

Допомагає усім і не шкодить

Не обділила природа нут вітамінами і мінеральними речовинами. Він витягує з землі і заганяє в горошину майже всю таблицю Менделєєва. У ньому містяться фосфор, калій, кальцій, магній, молібден, лецитин, рибофлавін (вітамін В2), тіамін (вітамін В1), нікотинова і пантотенова кислоти, холін. Вітамін С також представлений в достатній кількості – від 2,2 до 20 мг на 100 г біомаси.

А найголовніше – він накопичує такий цінний мікроелемент, як селен. Це особливо важливо для регіонів з дефіцитом селену. Недолік селену викликає у людини цілий ряд найсерйозніших захворювань – слабкість, підвищену стомлюваність, хвороби підшлункової та щитовидної залози, дистрофію серцевого м’яза, розсіяний склероз, онкологічні та інші не менш небезпечні хвороби. Харчуючись нутом, можна оновити кров, захистити свій організм від новоутворень. Крім того, він сприяє розчиненню каменів у жовчному і сечовому міхурі, чистить судини, нормалізує тиск. Допомогти може багатьом, а головне нікому не принесе шкоди.

Врожайні Добробут і Колорит

Я вирощую два сорти нуту – Добробут (з білою шкіркою насіння) і Колорит (з коричневою шкіркою).

Агротехніка нуту аналогічна агротехніці гороху. Висіваю дуже рано, відстань між рядами 30, в ряду 8-10 см. Глибина загортання насіння 6-8 см. Після посіву ділянку бороную. До прибирання нуту приступаю, коли більшість бобів пожовкне і насіння стає твердим. Навіть в посушливі роки нут дає непоганий урожай: Добробут (у перерахунку на гектар) – близько 1,7 т, а Колорит – більше 2 т, і це при тому, що під посіви були відведені не найкращі ділянки землі. Крім того, нут після себе залишає в ґрунті не менше 50 кг азоту (з розрахунку на 1 га), що рівнозначно внесенню 150 кг аміачної селітри. Якщо врахувати, що вартість аміачної селітри досить висока, то нут «інвестував» під майбутній урожай з урахуванням вартості, доставки і витрат на внесення добрив не менше 500 грн на 1 га.

З сусідами на грядці нут підтримує цілком добросусідські відносини. Морква, цибуля, картопля, помідори поруч з ним виростають більшими і менше хворіють.

Як краще вживати

Для профілактики і лікування хвороб використовується наступний рецепт: півсклянки зерна двічі промити і залити водою на ніч. Вранці зерна нуту збільшаться в обсязі приблизно в два рази і у багатьох з них побіліє носик. Це добова норма для дорослої людини. Зерно можна з’їсти сирим, якщо дозволяє шлунок, або зварити (набряклі зерна залити теплою водою і варити півгодини, не закриваючи кришку, періодично доливати воду до початкового об’єму). Вживають зварений нут 3-5 ст. ложок і стільки ж відвару за півгодини до прийому їжі і так тричі. Курс – 20 днів. Десять днів перерва, потім повторюють процедуру, і так тричі на рік.

Отже, найдавніша культура планети – нут постав перед нами в новому вигляді. Лікувальні властивості, які використовувалися нашими предками протягом багатьох століть, знайшли наукове підтвердження. Саме тому ми повинні ставитися до нуту з великою пошаною і повагою.

Нагадаємо, медики назвали фрукт, який захищає судини і серце.

Валентин КАПУСТА, овочівник-експериментатор.

м. Старобільськ Луганської області.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні