Четвер, 25 Квітня, 2024
ГоловнаНове в законодавствіГрошова допомога ветеранам війни: що зміниться?

Грошова допомога ветеранам війни: що зміниться?

Этот материал также доступен на русском языке
Верховна Рада працює над законопроектом, яким пропонується врегулювати суми виплат щорічної разової грошової допомоги ветеранам війни. 

Про що йдеться і чого чекати від нового документа?

Платили, але недоплачували

Питання з несправедливими виплатами ветеранам війни – давно на порядку денному, особливо в судових інстанціях. І якщо звернутися до історії, то все стає зрозумілим.

Грошова допомога виплачується ветеранам щорічно до 5 травня, починаючи з 1999 року. І спочатку вона визначалася в розмірі мінімальних пенсій за віком – від трьох до десяти, залежно від категорії одержувачів.

Економія державних коштів призвела до того, що з 2008 року гроші стали виплачувати в розмірі, встановленому Кабінетом Міністрів. Майже одразу ухвалені зміни були визнані неконституційними, але далі діяли. У підсумку допомогу ветерани отримували у значно меншому розмірі.

Мало того, в 2014 році неконституційні правки було внесено і до Бюджетного кодексу. Минулого року Конституційний суд ухвалив, що кодекс не може вносити зміни до інших законів України. Проте цього року розміри виплат знову були ухвалені «в ручному режимі». Але, схоже, ветерани не мають наміру з цим миритися…

Уряд же намагається врегулювати ситуацію усіма можливими способами. В іншому разі суми виплат за позовами, які ухвалюються на користь позивачів, і судові витрати (в тому числі) можуть стати непідйомними для держбюджету.

На скільки збільшать виплати?

Згідно з новим законопроектом, грошова допомога визначатиметься не Кабміном в межах бюджетних можливостей, а у відсотках від прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб, встановленого на 1 січня року, в якому виплачується допомога.

Порівняємо, які гроші ветерани вже отримали в цьому році, і які суми встановлені, виходячи з прожиткового мінімуму в 1769 гривень (цифра в дужках):

  • особам з інвалідністю внаслідок війни та колишнім малолітнім в’язням концтаборів, гетто та інших місць примусового утримання, визнаним особами з інвалідністю внаслідок загального захворювання, трудового каліцтва та з інших причин:

I група – 4421 гривня (255% – 4510,95 гривні),

II група – 3906 гривень (225% – 3980,25 гривні),

III група – 3391 гривня (195% – 3449,55 гривні);

  • учасникам бойових дій (УБД), постраждалим учасникам Революції Гідності та колишнім неповнолітнім в’язням концентраційних таборів, гетто, інших місць примусового утримання – 1491 гривня (85% – 1503,65 гривні);
  • особам, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною, – 4421 гривня (255% – 4510,95 гривні);
  • членам сімей загиблих та дружинам (чоловікам) померлих ветеранів війни та жертв нацистських переслідувань, визнаних за життя особами з інвалідністю внаслідок загального захворювання, трудового каліцтва та з інших причин, які не одружилися вдруге, – 966 гривень (55% – 972,95 гривні);
  • учасникам війни, колишнім в’язням концтаборів, гетто, інших місць примусового утримання, а також особам, які були насильно вивезені на примусові роботи, дітям партизанів, підпільників, інших учасників боротьби з націонал-соціалістським режимом у тилу ворога – 612 гривень (35% – 619,15 гривні).

Виходячи з наведених даних, ухвалення нового документа проблеми не вирішить. Суми виплат зростуть менш ніж на 100 гривень, а у деяких категорій осіб – і того менше, всього на сім гривень. Бажання йти в суди у ветеранів явно не зникне, та й справедливим з правової точки зору це рішення теж не можна назвати.

Нагадаємо, раніше повідомлялося: У кого зросте пенсія за інвалідністю?

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні