Середа, 24 Квітня, 2024
ГоловнаПільгиСубсидії не дають спокою чиновникам: про норми та перевірки

Субсидії не дають спокою чиновникам: про норми та перевірки

Этот материал также доступен на русском языке
З початком карантину, ще 2020 року, було вирішено розширити коло одержувачів субсидії, а також збільшити на 50% норми споживання комунальних послуг.

І хоча ситуація з коронавірусом залишає бажати кращого, в уряді готують нові документи, і вони аж ніяк не соціального характеру. Про що йдеться і до чого слід готуватися?

Розмір допомоги може зменшитися

В першу чергу чиновники і громадськість обговорюють проект Постанови «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів». Він передбачає деякі коригування, в тому числі – досить істотні для одержувачів субсидій.

По-перше, пропонується вилучити норму про наявність мобільного телефону у претендентів на отримання субсидії, оскільки з травня субсидії надаються виключно в готівковій формі. А отже – управлінням соцзахисту номери телефонів вже не потрібні.

По-друге, іноземці та особи без громадянства, які проживають на території України і мають право на пільги при оплаті комуналки, зможуть їх отримувати нарівні з пільговиками – громадянами України.

А тепер найголовніше – проект постанови передбачає скасування для субсидіантів додаткових 50% норм споживання, які було надано їм на період дії карантину. Якщо документ ухвалять, з 1 жовтня 2021 року діятимуть старі норми. Відповідно, і сума допомоги, що виділяється на оплату комунальних послуг, суттєво зменшиться.

Нагадаємо, що збільшені на 50% норми споживання поширюються на користування електроенергією, холодною і гарячою водою, водовідведенням та природним газом для приготування їжі і підігріву води.

Прийдуть і перевірять

Міністерством соціальної політики представлено на обговорення і проект Постанови «Деякі питання здійснення державного контролю за дотриманням вимог законодавства при наданні соціальної підтримки і за дотриманням прав дітей». Якщо документ ухвалять, він набере чинності з 1 січня 2022 року. Стосується він одержувачів пільг, субсидій та інших видів державної допомоги. А мова йде про масові перевірки рівня життя отримувачів соціальної допомоги (або претендентів на неї) і членів їхніх сімей.

Так, співробітники соціальної служби України зможуть проводити планові та позапланові перевірки за місцем проживання і перевіряти достовірність відомостей, що впливають на право отримувати підтримку держави. Якщо одержувач соціальної допомоги або члени його сім’ї не пустять перевіряльника до квартири (будинку), виплату грошової допомоги призупинять.

Правозахисники відзначають, що ухвалення цього документа сприятиме процвітанню корупції, оскільки деякі прагнутимуть «домовитися» з соцпрацівниками за певну винагороду.

Свою думку з цього приводу висловив і екс-міністр з питань ЖКГ Олексій Кучеренко. Він вважає, що цільове використання державних коштів перевіряти треба. Але скільки людей буде цим займатися і які додаткові кошти з бюджету на це будуть потрібні…

А з приводу візитів перевіряльників висловив побоювання: можливими є скандали і обурення, адже відповідність холодильника або телевізора рівню доходів – це суто суб’єктивні речі.

Ми, зі свого боку, теж згодні з експертами. Та й наші читачі напевно нас підтримають. Чим не додаткові голоси в обговоренні нового документа?

Ольга Новикова

Норми споживання комунальних послуг для одержувачів субсидій (діють з 1 березня 2020 року)

Таблиця

Послуга Соціальна норма до карантину* Соціальна норма на період карантину**
Електроенергія в будинках без електроплит 70 кВт на сім’ю + 30 кВт на кожного іншого члена сім’ї 105 кВт на сім’ю + 45 кВт на кожного іншого члена сім’ї
Електроенергія в будинках з електроплитами 110 кВт на сім’ю + 30 кВт на кожного іншого члена сім’ї 165 кВт на сім’ю + 45 кВт на кожного іншого члена сім’ї
Гаряча вода 1,6 куб. м на людину 2,4 куб. м на людину
Холодна вода за наявності гарячого водопостачання 2 куб. м на людину 3 куб. м на людину
Холодна вода за відсутності гарячого водопостачання 3,6 куб. м на людину 5,4 куб. м на людину

 

Водовідведення 3,6 куб. м на людину 5,4 куб. м на людину
Газ за наявності централізованого гарячого водопостачання 3,3 куб. м на людину 4,95 куб. м на людину
Газ за відсутності централізованого гарячого водопостачання 5,4 куб. м на людину 8,1 куб. м на людину
За наявності газової плити і газового водонагрівача 10,5 куб. м на людину 15,75 куб. м на людину

* Постанова Кабінету Міністрів «Про встановлення деяких соціальних нормативів у сфері житлово-комунального обслуговування (соціальної норми житла та соціальних нормативів користування житлово-комунальними послугами, на оплату яких держава надає пільги та встановлює субсидії)» №409 від 6 серпня 2014 року (зі змінами від 30.04.2021 р.).

** Постанова Кабінету Міністрів «Про особливості надання житлових субсидій» 247 від 25 березня 2020 року (зі змінами від 21.05.2020 р.).

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні