Четвер, 25 Квітня, 2024
ГоловнаДачаКвіти на спомин про маму

Квіти на спомин про маму

Этот материал также доступен на русском языке
Від батьків у спадок нам передаються не лише риси характеру, колір очей, волосся, уподабання в їжі, але й хобі, таланти. Якщо в родині був художник, то неодмінно хтось із дітей, онуків або правнуків матиме хист до цього виду мистецтва. Стосується це і любові до квітів.

Своє захоплення декоративними рослинами Ольга Олександрівна Латій з смт Веселинове Миколаївської області успадкувала від мами, яка завжди вирощувала на клумбах квіти. Для Ольги це скоріше не спадок, а пам’ять про найріднішу та найдорожчу в цілому світі людину, якої вже немає поруч. Разом з сестрою Світланою вони вирощують рослини, які колись так любила їхня мама.

Для Ольги Олександрівни квіти – ще й можливість побути наодинці з природою, відпочити душею. Її захопленню вже 30 років, і які тільки рослини не вирощувала вона на своїй ділянці! Але найулюбленішими залишаються тюльпани, іриси, троянди, хризантеми і нарциси. Саме цю п’ятірку вона б взяла з собою на безлюдний острів і милувалася б їхньою красою.

Найчисленнішою є група ірисів, у колекції квітникарки понад 25 сортів з найрізноманітнішими формами квіток і забарвленням пелюсток. Коли іриси відцвітають, Ольга зрізає всі суцвіття, щоб рослина не витрачала на них свої сили, а восени, перед зимівлею, обрізає листя. Неодмінно підживлює іриси та інші декоративні рослини біологічним добривом “Ярос”. 25 мл препарату розводить в 10 л води і поливає квіти.

Іриси може пошкоджувати мушка, найбільше дістається жовтим і персиковим сортам. З метою профілактики проводить два обприскування за сезон “Актарою” (навесні та восени). Тішать око різнобарвним цвітінням і 15 сортів троянди. Цього року королева квітів у багатьох квітникарів дуже підмерзла. Але Ольга Латій запевняє, що нічого страшного немає, головне, щоб місце щеплення залишилося живим, звідти відростають нові пагони, а старі, пошкоджені потрібно видалити. Нинішнього літа її троянди швидко відновилися і зараз тішать пишним квітом.

Звичайно, щоб троянди не підмерзали, потрібно стежити, щоб до холодів пагони визріли (стали коричневими). Допомагають підживлення звичайною деревною золою.

Перший рік Ольга Латій опановує агротехніку лаванди. Ця рослина її настільки полонила, що вона “ходила як хвора”, поки не придбала до своєї колекції кілька морозостійких кущиків. Лаванда любить родючі ґрунти та сонячні місця, без протягів і вітру. Звичайно, якщо земля на ділянці бідна, то вирішити проблему можна підживленням. Перед зимівлею Ольга Олександрівна радить проводити обрізання кущів. Навесні рослина наростить і вегетативну масу, і нові молоденькі пагони. Морозостійкі сорти зимують без укриття, а ті, що бояться морозів, краще укрити або добре замульчувати.

Хризантема – королева осені. Щоб клумба не перетворилася на зарості, Ольга восени розсаджує великі кущі і ділиться з колегами та знайомими. Свої три сотки біля дому вона перетворила на справжній зелений оазис, повз якого складно пройти, щоб не зупинитися і не помилуватися квітами.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, як вирощувати кімнатні гіпеаструми.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні