Четвер, 25 Квітня, 2024
ГоловнаПільгиПро субсидії: правила змінили, питання залишилися

Про субсидії: правила змінили, питання залишилися

Этот материал также доступен на русском языке
З травня цього року кардинально змінилися правила надання субсидії. Це стосується численних обставин: наявності майна, що перебуває у власності, банківських заощаджень, перебування членів сім'ї за кордоном і багато чого іншого. Дуже докладно ми вже про це розповідали.

Але у кожної людини виникають індивідуальні випадки, що потребують пояснення. Найпоказовіші приклади зібрали в Міністерстві соціальної політики. Нам здалося, що деякі з них можуть бути корисні й нашим читачам.

1. Субсидія і спадок

«У мене є своя квартира. Ще я отримала у спадок 1/4 частину будинку в іншому місті. Чи можна оформити субсидію?»
Отримання частки нерухомого майна у спадок не впливає на рішення про призначення (відмову у призначенні) житлової субсидії. Адже при призначенні субсидій не враховуються отримані у спадок житлові приміщення, які:

  • перебувають у спільній частковій або спільній власності;      
  • розташовані в сільській місцевості; а також на тимчасово окупованій території в Донецькій та Луганській областях, Автономній Республіці Крим та Севастополі; в населених пунктах, непідконтрольних Україні, і в населених пунктах, розташованих на лінії зіткнення.      

У випадках, коли будь-хто зі складу домогосподарства або член сім’ї особи зі складу домогосподарства має у власності більше ніж одне житлове приміщення (квартиру, будинок), субсидія не призначається.

2. Якщо з пенсіонерами зареєстрований безробітний син

«У житловому приміщенні зареєстровані три людини: подружжя пенсіонерів та безробітний син, який з ними не живе. Чи дадуть пенсіонерам допомогу на оплату комунальних послуг?»

В цьому разі рішення про призначення субсидії без урахування окремих осіб із зареєстрованих ухвалюється на підставі акта обстеження матеріально-побутових умов домогосподарства і (або) офіційних документів, які підтверджують, що дані особи за адресою домогосподарства не проживають.

Якщо на субсидію претендує домогосподарство, де проживає безробітний, допомога може бути призначена лише за умови, що він перебуває на обліку в центрі зайнятості як шукач роботи і отримує відповідну допомогу.

3. Машина для пільговика і право на субсидію

«Якщо людина має нову машину, отриману на пільгових умовах через управління соціального захисту населення, чи може вона розраховувати на субсидію?»
При визначенні права на отримання субсидії не враховуються транспортні засоби, одержані особами зі складу домогосподарства або членами їхніх сімей безкоштовно або придбані на пільгових умовах через управління соціального захисту населення. Це стосується і транспортних засобів, придбаних батьками-вихователями дитячих будинків сімейного типу.

4. Вимагають зайві документи. Що робити?

«В управлінні соціального захисту населення, крім заповнення заяви та декларації, просять принести ще довідку про склад сім’ї та довідку з газової дільниці, що підтверджує відсутність заборгованості. Чи це правильно?»
Претенденти на субсидію подають лише заяву та декларацію. Всі інші відомості управління соціального захисту можуть самі отримати в різних структурах, подавши відповідний запит. Це передбачено пунктами 43 і 50, 501 Положення про порядок призначення житлових субсидій, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України № 848 від 21 жовтня 1995 року* (зі змінами від 22.05.2021 р.).
Водночас в окремих випадках можуть зажадати й інших документів, потрібних для розгляду питання по суті. Наприклад, якщо сім’я орендує житло, якщо претендент на субсидію – переселенець або якщо державна допомога призначається без урахування деяких членів сім’ї.

5. Про доставку субсидії додому

«Чи буде «Укрпошта» доставляти субсидію додому в наступному опалювальному періоді?»
«Укрпошта», відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України № 277 від 29 березня 2021 року** (зі змінами від 3.06.2021 р.), до 1 січня 2023 року виконує функції організації, яка здійснює виплату і доставку пенсій та грошової допомоги за місцем фактичного проживання одержувачів. Отже, листоноші за потреби доставлятимуть субсидії додому, як, втім, і пенсії.

***

Нові критерії діють з 1 травня. Автоматично перепризначити допомогу на оплату комуналки пообіцяли 85% одержувачам субсидій. Але не дочекавшись грошей, люди занервували.

У Міністерстві соцполітики пояснили, що збирання й обробка інформації про одержувачів субсидій та членів їхніх домогосподарств (перевірка одержувачів допомоги) потребували певного часу. Зокрема, це стосується інформації від різних банківських установ, реєстрів прав на рухоме та нерухоме майно і т.ін. За словами заступника міністра соціальної політики Віталія Музиченка, відповідні виплати будуть профінансовані на початку липня. Тобто на початку липня будуть виплачені субсидії і за травень, і за червень.

Може стати у пригоді

Більшій частині домогосподарств (тим, що отримували субсидію в опалювальному сезоні 2020-2021 рр.) призначення субсидії проводиться без звернень громадян. Заново звернутися до управлінь соціального захисту населення потрібно:

  • тим, кому субсидія надавалася у грошовій безготівковій формі;
  • тим, кому субсидія була призначена за фактичним місцем проживання – особам, які орендують житлові приміщення на підставі договору найму;
  • індивідуальним забудовникам, будинки яких не прийняті в експлуатацію;
  • внутрішньо переміщеним особам;

тим, кому субсидія була призначена без урахування окремих осіб із зареєстрованих у житловому приміщенні (будинку), які не проживають за місцем реєстрації.

*«Про спрощення порядку надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива».

**«Про додаткові заходи щодо організації виплати та доставки пенсій і грошової допомоги за місцем фактичного проживання одержувачів у межах України».

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні