Середа, 8 Травня, 2024
ГоловнаДачаЧому оцтове дерево краще не саджати на дачній ділянці

Чому оцтове дерево краще не саджати на дачній ділянці

Этот материал также доступен на русском языке
«Давно мрію про оцтове дерево (сумах), але чув, що ця рослина – справжній агресор, який окупує все на своєму шляху. Чи це так? Ігор Демчишин, Вінницька обл.»

Незвичайна краса перистого листя, пірамідок суцвіть і плодів – це лише прелюдія до яскравого осіннього шоу полум’яних тонів, у які забарвлюються ці великі кущі або дерева. Ширина крони у сумаха завжди перевищує його висоту. В садовій культурі у висоту він сягає не більше трьох метрів. Зате вельми розростається в ширину. Навіть якщо вибрати порівняно компактні сорти і обмежувати ріст цього дерева, воно все одно буде постійно нарощувати обсяг.

У сумаха, схильного постійно розростатися в ширину, крім його великих розмірів, є і ще одна цікава особливість. Для цього куща характерною є унікальна здатність перетворювати будь-яку ранку на коренях на нову точку росту. Найменша спроба обрізати його кореневище, відтяти зайві частини і просто видалити пагони та кореневу поросль призведе лише до того, що з кожної ранки цей велетень випустить іще більше нових і дуже міцних пагонів. Через цю властивість він перетворюється на агресора, якого вкрай важко позбутися.

Тому, якщо ви все ж наважилися декорувати садибу сумахом, саджати його слід у такому місці, щоб корені в жодному разі не травмувалися при обробці ґрунту поблизу нього.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні