П’ятниця, 19 Квітня, 2024
ГоловнаДачаЧому яблуня передчасно втрачає листя

Чому яблуня передчасно втрачає листя

Этот материал также доступен на русском языке
Підкажіть, будь ласка, що сталося з моїми яблунями. На верхівках молодих дерев, де вперше зав'язалися плоди, почало засихати листя разом з пагонами. Що це - хвороба чи якийсь шкідник?   Іван ШМІДТ, м. Херсон.

Досить часто такі проблеми можна спостерігати на яблунях, грушах, шовковиці, сливах. Спричинити засихання листя може гусінь червиця в’їдлива. Якщо придивитися до ураженого пагона, можна розгледіти під одним зі здорових листків невеликий отвір. Це місце проникнення гусені. Наслідки такого вторгнення невтішні: пошкоджені пагони зазвичай засихають. З настанням весняного тепла перше покоління гусені заселяє гілки та стовбури. Наприкінці червня – на початку липня з її лялечок виходять метелики, які відкладають яйця. Наприкінці липня з них вилуплюється молода гусінь, яка повторює цикл свого розвитку: входить у зелені пагони і прокладає в них ходи, через що гілочки і засихають. Тому пошкоджені молоді пагони – в’ялі, з засохлими листям – слід видалити «з запасом». Це захід проти проникнення «квартирантів» у шари деревини.

Важливим заходом також є вчасні підживлення дерев, весняна та пізньоосіння обробка від шкідників та хвороб. Без дотримання агротехніки дерева ростуть ослаблені, а саме такі і подобаються метеликам червиці.

Нагадуємо, що у плодових садах росте популяція кліщів.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні