П’ятниця, 29 Березня, 2024
ГоловнаКомуналкаНовий закон про ЖКГ: відповідаємо на питання читачів

Новий закон про ЖКГ: відповідаємо на питання читачів

Этот материал также доступен на русском языке
Ще у травні були внесені зміни* до законів, що діють у сфері надання житлово-комунальних послуг, але вони досі викликають дискусії та суперечки.

Воно й не дивно, адже мешканцям багатоквартирних будинків належить узяти на себе багато функцій та обов’язків. Прояснити ситуацію і відповісти на актуальні питання наших читачів нам допомогли юристи Всеукраїнської громадської організації «Спілка власників житла України».

Хто запропонує дешевші послуги?

Одне з головних питань стосується конкурсів на призначення управителів багатоквартирних будинків. «Примусово» вони будуть проведені там, де на 1 січня 2021 роки не створено ОСББ, не ухвалено рішення про форму управління або керівник не був призначений на конкурсній основі раніше.

Порядок проведення такого конкурсу встановлюється центральним органом виконавчої влади, тобто Кабміном. Оцінюються кандидати за 100-бальною шкалою, яка передбачає такі позиції:

  • найнижча запропонована кандидатом ціна своєї послуги – до 35 балів;
  • наявність досвіду роботи у сфері житлово-комунального господарства – до 20 балів;
  • рівень забезпечення учасника конкурсу матеріально-технічною базою – до 15 балів;
  • наявність кваліфікованого персоналу, що має необхідні знання та досвід, до 15 балів;
  • фінансова спроможність претендента – до 15 балів;
  • за рівень кваліфікації, знання, досвід, нагороди додатково нараховується до п’яти балів.

Пройти конкурси мали до 1 травня, але поки що терміни «посунули» на непевний час.

Що може управитель?

До обов’язків управителя входить утримання будинку, забезпечення роботи внутрішньобудинкових інженерних мереж, укладення договорів на надання комунальних послуг (крім послуг із постачання та розподілу електроенергії й газу). За письмовою заявою співвласників управитель також може діяти від їхнього імені у розв’язанні спірних ситуацій з комунальниками.

Платити за послугу з управління багатоквартирним будинком співвласникам доведеться на рівні ціни, представленої в конкурсній пропозиції її переможцем. І не виключено, вважають експерти, що це може призвести до громадського невдоволення. Адже новий тариф з’явиться в умовах поки що невисокої конкуренції на ринку управителів. До того ж він практично не може бути ані перевірений, ані оскаржений.

Хто відповідатиме за газову безпеку?

Закон передбачає введення нової платіжки за технічне обслуговування внутрішньобудинкових газових мереж. При цьому співвласники можуть самі вибрати компанію, яка буде обслуговувати такі мережі. І це зовсім не обов’язково мусить бути облгаз. Постачальником послуги може бути будь-яка компанія, що має ліцензію на відповідні роботи. Вона ж буде відповідати за безпеку експлуатації внутрішньобудинкових газових мереж.

До речі, укласти договір можуть або співвласники в індивідуальному порядку, або, за їхнім рішенням, управитель багатоквартирного будинку. В останньому разі, де колективним споживачем є всі жителі, оператор несе відповідальність за внутрішньобудинкову газову мережу в цілому.

Якщо співвласники нікого не виберуть, вони автоматично будуть вважатися споживачами облгазу. Зміни наберуть чинності не раніше, ніж відповідні типові договори будуть затверджені. До цього часу за обслуговування внутрішньобудинкових газових мереж платити не доведеться.

Своя-чужа територія

Передбачає закон і відновлення справедливості у спірному питанні оплати за прибудинкову територію. Так, за новим законом, утримання будинку та прибудинкової території (УБПТ) включається до складу послуг тільки якщо територія, за даними Держземкадастру, перебуває у власності або користуванні співвласників багатоквартирного будинку. Кабміну доручено розробити законопроекти, що дозволяють врегулювати питання реалізації співвласниками права на отримання в користування або власність земельних ділянок, на яких розташовані їхні будинки. А також – прибудинкових територій, будівель і споруд, що долучені до них. В іншому разі платити за УБПТ споживач може лише на добровільній основі.

***

Щоб контролювати ситуацію з утриманням багатоповерхівок, уряд має створити електронний реєстр багатоквартирних будинків. Органи місцевого самоврядування – підготувати для цього відповідну базу (технічні паспорти будинків і прибудинкових ділянок, плани інженерних мереж, документацію про проведення капітального ремонту і т.ін.). Крім того, в міськраді мають зберігатися протоколи загальних зборів співвласників багатоквартирних будинків. А рішення, ухвалені на них, мають бути розміщені на офіційних веб-сайтах.

*Закон України №1060-IX від 3 грудня 2020 року, який набрав чинності 1.05.2021 року.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні