Субота, 20 Квітня, 2024
ГоловнаКомуналкаЗаборгували за комуналку? Гроші на картці заарештують

Заборгували за комуналку? Гроші на картці заарештують

Этот материал также доступен на русском языке
Міністерство юстиції дозволило банкам на вимогу державних і приватних виконавців арештовувати рахунки клієнтів, у яких є борги.

Як це працюватиме і за які заборгованості можуть «заморозити» картку?

У кого заарештують гроші?

Якщо раніше заарештувати гроші на рахунках могли лише у злісних неплатників аліментів, то згідно з наказом Мін’юсту № 1061/5*, це правило поширилося на всіх, хто потрапив до державного реєстру боржників. А саме: за неоплату житлово-комунальних послуг, за несплату штрафів – зокрема за порушення правил дорожнього руху, в разі заборгованості за кредитом.

Національний банк зобов’язав банки на вимогу виконавчої служби надавати відомості про реквізити рахунків боржника і грошову суму, що на них залишилася.

Але автоматично списуватися з рахунків боржників прострочені платежі не будуть.

– Не оплатив платіжку, а завтра банк списав кошти – такого бути не може. Борги як стягували, так і будуть стягувати за визначеною законом процедурою, – запевнив заступник міністра юстиції з питань виконавчої служби Андрій Гайченко.  

Як це відбуватиметься?

Взаємодіяти між собою банки та виконавці будуть в електронному вигляді – через Автоматизовану систему виконавчого провадження (АСВП).

Державний або приватний виконавець за допомогою АСВП направляє до банків вимогу на отримання інформації про рахунки боржника.

Банки протягом однієї робочої години після отримання вимоги повинні надати інформацію.

Виконавець за допомогою АСВП направляє до банків, де відкрито рахунки боржника, постанову про арешт коштів.

Банки заарештовують кошти і повідомляють про це виконавцю.

Арешт може бути накладено і на соціальні рахунки: на них надходять пенсії, зарплати, стипендії, соцдопомога.

Як правило, «заморожена» сума буває більшою, ніж сам борг. Адже вона включає в себе виконавчий та судові збори, виконавчі витрати, штрафи і пені за простроченою заборгованістю. Іншими грішми на карті можна користуватися вільно.

А якщо коштів на банківських рахунках виявиться недостатньо, для виплати всієї нарахованої суми у боржника можуть заарештувати майно. 

У яких банках можуть заарештувати гроші автоматично?

На сьогодні борги та штрафи своїм клієнтам можуть автоматично зняти сім банків: «ПриватБанк», «Monobank», «ТАСкомбанк», «Окси Банк», Банк «Восток», «Індустріалбанк», «ПроКредит Банк».

За даними Мін’юсту, ще 44 банківські установи опрацьовують схему в тестовому режимі, а 11 банків – на стадії попередніх налаштувань для початку тестування.

Таким чином, найближчим часом до системи автоматизованого списання боргів долучаться 62 з 73 фінансових установ.

*Наказ Міністерства юстиції України від 23.03.2021 № 1061/5

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні