Вівторок, 16 Квітня, 2024
ГоловнаЗдоров'яЯк зберегти здоров'я хребта?

Як зберегти здоров’я хребта?

Этот материал также доступен на русском языке
Якщо у вас стала періодично боліти спина або затікати шия, а по руках і ногах часто «бігають мурашки», варто звернутися до лікаря і виключити протрузию міжхребцевого диска. 

Чому розвивається і чим небезпечна ця патологія, розповіла невропатолог вищої категорії, завідувачка неврологічного відділення дніпровської міськлікарні №5 Оксана Щитник.

Передвісниця грижі

Протрузією називається випинання стінки міжхребцевого диска без розриву фіброзного кільця (сукупність кільцеподібно розташованих колагенових волокон) самого диска. Це початковий етап дегенеративних змін в хребті (зниження еластичності та зневоднення структур, порушення обмінних процесів, зменшення відстані між хребцями), що розвиваються в його найбільш рухливих і навантажених відділах: поперековому і шийному, рідше – грудному.

Протрузії дуже поширені. На частку цього патологічного стану, що зазвичай розвивається на тлі остеохондрозу, припадає близько 80 відсотків випадків усіх болів у спині. Крім компресії нервових корінців, з часом протрузія загрожує перерости у грижу міжхребцевого диска, що призводить до зниження працездатності й загальної якості життя.

Причини проблеми

Одним з головних чинників ризику для розвитку протрузії вважаються вікові зміни організму, хоча проблема може виникнути і у молодих пацієнтів.

Крім віку, до провокуючих факторів належать порушення постави, травми та патології хребта, зайва вага, слабкість м’язів і сухожиль спини. Шкідливі для хребта як малорухливий спосіб життя, так і надмірні навантаження.

Також протрузія буває непрямим наслідком інфекційних захворювань, плоскостопості, остеопорозу і метаболічних розладів. Можуть зіграти свою роль і спадковість, сидяча робота, хронічний стрес, нераціональне харчування.

Тривожні симптоми

Прояви протрузії міжхребцевого диска багато в чому залежать від того, який саме відділ хребта постраждав, але до загальних симптомів можна віднести дискомфорт і больові відчуття в області ураженого сегмента.

Крім цього, протрузії в шийному відділі можуть проявлятися обмеженням рухливості шиї, онімінням і слабкістю рук, мігренню і запамороченням, болями в плечах і лопатках, стрибками артеріального тиску, проблемами зі сном, шумом у вухах.

Проблема в грудному відділі дає про себе знати онімінням і оперізуючими болями в області грудної клітини (іноді здається, що болять внутрішні органи), хворобливими відчуттями уздовж всього хребта.

Протрузії поперекового відділу хребта часто проявляються болем в попереку і ногах, слабкістю і онімінням в нижніх кінцівках і паховій області. У важких випадках можливими є порушення сечовипускання.

Що робити?

Оскільки протрузії розвиваються поступово, протягом декількох років, і на початковій стадії можуть ніяк себе не проявляти, потрібно бути уважними до найменших проявів дискомфорту і болю в спині. Якщо больові відчуття (навіть слабкі) виникли кілька разів в одному і тому ж місці, зверніться до невропатолога або травматолога, щоб не запустити процес.

Лікар проведе огляд і пальпацію ураженої ділянки хребта, призначить необхідні обстеження. Зазвичай це аналізи крові, рентгенографія, магнітно-резонансна або комп’ютерна томографія хребта.

Терапія полягає в усуненні провокуючих чинників, а також знятті болю і запального процесу за допомогою різних груп ліків (анальгетики, протизапальні, міорелаксанти, хондропротектори, діуретики, вітаміни групи В). Також застосовуються лікувальні блокади.

У період ремісії обов’язково призначаються індивідуальний комплекс лікувальної фізкультури, масаж, фізіопроцедури (електрофорез, магнітотерапія, грязьові аплікації).

Іноді, якщо консервативні методи не дають результату, застосовується хірургічне втручання.

Профілактика і дієта

Для попередження розвитку протрузії, а також виникнення рецидивів після курсу лікування, рекомендується уникати стресів, переохолоджень і підняття важких предметів, стежити за поставою і вагою, займатися оздоровчою гімнастикою, йогою, плаванням.

Також рекомендується включити у щоденний раціон свіжі овочі, фрукти, ягоди, морепродукти, рибу, сир, йогурт, гречану, перлову і рисову каші.

Ірина Лебединець

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні