П’ятниця, 19 Квітня, 2024
ГоловнаЗдоров'яДороге здоров’я: про націнки на ліки

Дороге здоров’я: про націнки на ліки

Этот материал также доступен на русском языке
За час карантину (з березня 2020 року по березень 2021 року) ціни на життєво важливі препарати (антибіотики, судинорозширювальні, знеболюючі) зросли на 3-12,5%.

Але це лише дані статистики, а в реальності «накрутки» аптек іноді не витримують жодної критики.

Аптечні «відсебеньки»

Нагадаємо, що в Україні є Національний перелік лікарських засобів. Він включає препарати, націнки на які регулює держава (аспірин, парацетамол, лоратадин, фуросемід та інші). Це регулювання поширюється і на ліки, які реалізуються за пільговими програмами.

У червні Головне управління Держпродспоживслужби в Київській області проводило перевірку аптечних установ і виявило наступні факти. Одна з аптек реалізовувала ліки, включені до Національного переліку, з надбавками від 10% до 27% до оптово-відпускної ціни. А препарати, які купуються повністю або частково коштом державного і місцевих бюджетів, підприємство продавало із застосуванням надбавок до 310%.

Несумлінність аптек, на жаль, поширюється і на програму «Доступні ліки». Так, за результатами перевірок, проведених в минулому році, порушення у вигляді завищення граничних оптово-відпускних цін виявили в Донецькій, Київській, Луганській, Львівській, Одеській, Полтавській, Харківській і Чернівецькій областях. Не будемо забувати і про роздрібну ціну, яка формується на підставі оптово-відпускної, до того ж з урахуванням різних націнок і ПДВ.

Як має бути за правилами?

Яка ж націнка дозволена державою? Допустима надбавка для продажу вроздріб варіюється від 10 до 25%, причому що дорожчий препарат, то меншим має бути відсоток націнки:

  • до 100 гривень – 25%;
  • від 100 до 500 гривень – 20%;
  • від 500 до 1000 гривень – 15%;
  • від 1000 гривень – 10%.

Ціни на ліки, які не потрапляють під контроль держави, встановлюються на розсуд аптечних мереж. І, що цікаво, вартість одних і тих же ліків одного і того ж дозування і одного і того ж виробника може відрізнятися, наприклад, в аптеці «Н» на вулиці Квітковій від тієї, що в аптеці «Н» на вулиці Садовій. Називається це «ринкові відносини». Тільки у пенсіонерів від цього самі проблеми: щоб заощадити 20-30 гривень, доводиться обходити кілька аптек в окрузі. Адже переплачувати в такій ситуації немає жодного сенсу.

Иллюстративное фото

Думка

Експерт з медичного права Олександр Гришаков вважає, що держава повинна регулювати всі націнки до оптово-відпускних цін, які встановлюють аптеки. Наше законодавство має для цього усі необхідні механізми, але маленькі штрафи за порушення і підзаконні акти не дозволяють належним чином контролювати ситуацію. Відповідно, для розв’язання проблеми законодавство у сфері фармацевтичного ринку слід допрацьовувати.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні