Четвер, 25 Квітня, 2024
ГоловнаПенсійна справаХто може докупити стаж?

Хто може докупити стаж?

Этот материал также доступен на русском языке
Пенсіонери не мають права брати участь у системі добровільного пенсійного страхування.

«Я – працюючий пенсіонер. До 35 років стажу мені не вистачає 2 років 6 місяців. Поясніть, як докупити стаж і куди звертатися – до податкової чи Пенсійного фонду.

Олександр Яблонський, м. Херсон»

Одразу засмутимо вас тим, що пенсіонери не мають права брати участь у системі добровільного пенсійного страхування. Купити стаж можуть лише ті, хто на пенсію ще не вийшов. Якщо у вас є можливість і сили працювати далі, то придбати стаж можна природним чином – допрацювавши ще два з половиною роки. Як правило, до придбання стажу вдаються в тому випадку, якщо його не вистачає для своєчасного призначення пенсії. 

***

Що стосується покупки стажу для тих, хто ще не став пенсіонером, то є два способи. Якщо до пенсії далеко і людина офіційно не працює або, наприклад, працює за кордоном і не платить внески до Пенсійного фонду, то можна укласти договір на добровільне пенсійне страхування (не менше ніж на рік). Це перший спосіб. В такому випадку потенційний пенсіонер буде самостійно виплачувати щомісячний єдиний соціальний внесок в розмірі 22% від мінімальної зарплати, заробляючи таким чином майбутній стаж. На сьогоднішній день місяць стажу коштує 1320 гривень (6000 грн. х 22%).

***

Другий спосіб – це докупити стаж за минулий час, де у людини офіційні прогалини в роботі. В такому випадку теж укладається договір на добровільне пенсійне страхування, але мова йде про одноразову оплату. Стаж за минулий час коштує в два рази дорожче, тобто сума страхових внесків множиться на коефіцієнт 2. У такому випадку місяць стажу коштує 2640 гривень (1320 грн. х 2). Тут ще слід подумати, чи варто витрачати такі гроші на покупку стажу, щоб потім отримувати, швидше за все, мінімальну пенсію.

Зверніть увагу! Договір на добровільне пенсійне страхування укладається в податковій (Державна фіскальна служба України) за місцем реєстрації.

Сергій Коробкін, незалежний консультант

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні