П’ятниця, 29 Березня, 2024
ГоловнаПенсійна справаПро вимоги до стажу та розмір пенсії

Про вимоги до стажу та розмір пенсії

Этот материал также доступен на русском языке
Мінімальна пенсія за віком гарантується жінкам при наявності не менше 30 років стажу і чоловікам при наявності не менше 35 років стажу. Це стосується тих, хто вийшов на пенсію починаючи з 1 жовтня 2011 року.

«Я народилася 1956 року. Стаж роботи на підприємствах – понад 24 роки. З 90-х працювала на ринку аж до призначення пенсії влітку 2011 року. Працювала офіційно, платила податки (були і патенти, і внески до Пенсійного фонду). Але з 11 років торгівлі до стажу зарахували всього близько 2 років. Вийшла на пенсію при стажі 26 років. Тоді цього було достатньо. Потім вийшов закон, що вимагає при призначенні і наступних перерахунках мати не менше 30 років стажу. Тепер ця норма застосовується і до мене. Невже цей закон має зворотну силу?

Тетяна Рудько, м. Гадяч, Полтавська обл.»

«Пенсійний кордон» 2011 року

Йдеться про Закон «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», до якого неодноразово вносилися зміни. Згідно зі статтею 28 цього Закону, мінімальна пенсія за віком гарантується жінкам при наявності не менше 30 років стажу і чоловікам при наявності не менше 35 років стажу. Це стосується тих, хто вийшов на пенсію починаючи з 1 жовтня 2011 року. Для тих, хто вийшов на пенсію до зазначеної дати, далі діють старі норми – мінімальна пенсія за віком гарантується жінкам за наявності не менше 20 років стажу і чоловікам за наявності не менше 25 років стажу. В цьому сенсі закон зворотної сили справді не має і вашу пенсію, скоріш за все, обчислюють з урахуванням старих вимог, де у вас є 20 років основного стажу і ще 6 років понаднормового.

Нагадаємо, що на сьогодні розмір мінімальної пенсії за віком складає 1854 гривні, що відповідає рівню прожиткового мінімуму, встановленого для осіб, які втратили працездатність. Зазначена сума вам гарантована. При цьому за 6 років понаднормового стажу встановлюється ще невелика надбавка. Тобто зміни в Законі з жовтня 2011 року на вас ніяк не вплинули.

Мінімальна пенсія і вікові доплати

Разом з тим, з 2018 року було введено нову норму, згідно з якою пенсіонерам віком від 65 років (при стажі не менше 30 років у жінок і не менше 35 років у чоловіків) мінімальна пенсія за віком встановлюється в розмірі 40% від мінімальної зарплати. Сьогодні така пенсія становить 2400 гривень. Крім цього, є постанова Кабінету Міністрів, згідно з якою загальний розмір пенсії при зазначеному стажі (незалежно від віку) з 1 березня 2021 року не може бути нижчий за 2200 гривень. Тобто останнім часом ухвалюються додаткові закони і постанови, які гарантують вищу пенсію людям з більшим стажем і більш старшого віку.

Про стаж роботи для підприємців

Що стосується вашого підприємницького стажу, то тут потрібно розуміти обсяг сплачених страхових внесків і чи подавалися свого часу звіти до Пенсійного фонду. Наприклад, період з 2004-го по 2011 рік – підприємницький стаж підтверджується виключно даними персоніфікованого обліку. Якщо щомісячний страховий внесок у зазначені роки був менший за мінімальний, то до стажу зараховується не повний місяць, а пропорційна кількість днів. Якщо ж дані про внески за якісь періоди взагалі відсутні, то такі місяці (роки) до стажу взагалі не зараховують.

Сергій Коробкін, незалежний консультант

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні