Четвер, 28 Березня, 2024
ГоловнаДачаАктинідія: визначаємо стать за квітом

Актинідія: визначаємо стать за квітом

Этот материал также доступен на русском языке
Якщо в саду ростуть тільки жіночі або лише чоловічі дерева актинідії, врожаю можна не чекати.

На моїй дачній ділянці поблизу села Богнатове на Хаджибейському лимані ростуть два кущі актинідії. Я садив чотири – дві пари жіночих і чоловічих. Вижили тільки два саджанця. Які саме з них, я не знаю. Вони в останні роки добре квітнуть навесні, але потім плодів не дають. Визначити, що це дві жіночі або дві чоловічі рослини, я сам поки що не можу. Чув, що досвідчені садівники за формою і видом квітки можуть це зробити. Фото квітучої актинідії додаю.

Володимир Кривощоков, м. Одеса”

По компетентну відповідь ми звернулися до садівника з Прикарпаття Богдана Михайловича Гаморака, який протягом багатьох років вирощує не лише інжир, а й актинідію.

– Це у вас актинідія аргута, і скоріш за все рослини жіночі. На чоловічих рослинах квітки мають мають кругову коронку, а на жіночих у центрі тичинки, що запилилася, проростає зав’язь плоду.

А ще у чоловічої рослини квітки зібрані в суцвіття по три штуки, в центрі квітки немає зародку плоду, багато тичинок у квітці, під кущем багато опалих квітів під час цвітіння. У жіночої рослини квітки розташовані по одній на плодоніжці, в центрі квітки є добре помітна зав’язь плоду з променеподібним рильцем, тичинки короткі і їх мало.

Для кращого запилення актинідії, як і винограду, можна обробити рослини бором. Також протягом усієї вегетації актинідію потрібно рясно поливати і замульчувати.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні